‘Zeytinliklerin yok edilmesi kararında hedef Muğla Akbelen ormanları’

Yayın tarihi: 1 Mart 2022 Salı 2:40 pm - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 2:40 pm

Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile beraber Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanları hedef alındı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla beraber zeytinliklerin yok edilmesinin önü açıldı. Diken’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanları’na dair bilirkişi keşfi aynı güne denk geldi.

Akbelen Ormanı savunucularından aktivist Deniz Gümüşel, “Bu değişiklik zeytincilik kanunu yok sayan bir değişiklik. Doğrudan Akbelen Ormanları’nda bugün yapılacak olan keşfi etkilemeye yönelik bir değişiklik” dedi.

Limak Holding’in ortak olduğu YK Enerji Akbelen Ormanları’nı ÇED sürecine tabi tutmadan maden işletmesi açmaya çalışıyor. Son olarak çevre örgütlerinin madene karşı açtığı iptal davasında mahkeme itirazlar üzerine bilirkişi keşfinin tekrarlanmasına karar vermiş, bilirkişi raporu tamamlanana kadar maden işletme izninin yürütmesini durdurmuştu.

150 DÖNÜMLÜK ZEYTİNLİK ALAN VAR

Akbelen Ormanı sakinleri keşif günü maden yönetmeliğinin değiştirilmesini ‘adrese teslim bir karar’ diye değerlendirdi. Kasap’a konuşan orman sakinleri şunları söyledi:

“Bu daha önce defalarca denendi ve kamuoyunun yoğun baskısıyla çekilmek zorunda kaldı. Bugün bilirkişi keşfi yapılacak Akbelen Ormanı davasında da kömür madeni işletmesi için YK Enerji AŞ’ye verilmek istenen alanda, ormanla iç içe geçmiş en az 100-150 dönümlük zeytinlik alan var. Akbelen Ormanı’nı çevreleyen 1500 dönümde de zeytinlik var. Davada iptal edilen bilirkişi raporunda zeytinlik alanlardan hiç bahsedilmediği için İkizköy avukatları itiraz etmişti. Diğer itiraz noktalarıyla birlikte bilirkişi raporu mahkemece iptal edilmişti.”

İPTAL İÇİN DAVA AÇILACAK

Aktivist Gümüşel kararla ilgili şunları söyledi:

“Bu değişiklik zeytincilik kanunu yok sayıyor. Doğrudan Akbelen Ormanları’nda bugün yapılacak keşfi etkilemeye yönelik. 780 dönümlük ormanın ortasında yaklaşık 150 dönümlük bir zeytinlik var. Köylülerin atadan, dededen kalma zeytinlikleri var. Bilirkişinin elini rahatlatmak için yapılmış bir değişiklik olduğunu düşünüyoruz.”

Akbelen Ormanı’nı savunan avukatlar yönetmelikte yapılan değişikliğin iptali için dava açacak.

Zeytinliklerin idam fermanı resmi gazetede! Madenler için kesilecek

Burhaniye Belediyesi Zeytinlik arazisini AVM yapımı için Tatlıses’in firmasına verdi