Herzog’dan Erdoğan’a Nazım Hikmet şiiri: Yetmişinde bile zeytin dikeceksin

Yayın tarihi: 12 Mart 2022 Cumartesi 10:17 pm - Güncelleme: 12 Mart 2022 Cumartesi 10:17 pm

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, geçtiğimiz günlerde yaptığı Ankara ziyareti sonrası basın açıklamasında, zeytinlikleri katledecek yönetmeliği çıkaran AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ a Nazım Hikmet’ in şiirinden “Zeytin ağacı dikeceksin” bölümünü okudu.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, resmi temaslarda bulunmak üzere geçtiğimiz günlerde Ankara gelmiş ve burada AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü. Herzog, basın toplantısı sonrası Erdoğan’a Nazım Hikmet’in ‘Yaşamaya Dair’ şiirinden bir bölüm okudu. Herzog’un okuduğu bölüm şu şekilde:

“Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,

Yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin, 

Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,

Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,

Yaşamak yanı ağır bastığından.

NE OLMUŞTU?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ 1 Mart 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre zeytinlik alanlar maden faaliyetlerinde kullanılabilecek.

AKP iktidarı, ‘Ölümsüz ağaç’ denilen zeytinliklerin ölüm fermanını ‘Tekrar dikilecek’ gibi bir kamu yararı aldatmacasıyla imzaladı. Yönetmeliğe göre, “sonrasında rehabilite edilip eski haline getirilmek” şartıyla zeytinlik alanlar maden faaliyetlerinde kullanılabilecek. Yönetmeliğin yayınlanmasının ardından alınan bu karar, siyasetçi, sanatçı ve birçok vatandaş tarafından tepki gördü.

Zeytinliklerin idam fermanı resmi gazetede! Madenler için kesilecek

Mavi Marmara’da hayatını kaybeden Cengiz Songür’ün oğlu İsmail Songür TELE1’e konuştu