Yargıda ‘darbe’ krizi büyüdü! Yargıtay ikinci kez AYM’yi tanımadı

Yayın tarihi: 3 Ocak 2024 Çarşamba 4:02 pm - Güncelleme: 3 Ocak 2024 Çarşamba 7:02 pm

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM’nin TİP Milletvekili Can Atalay ile ilgili verdiği ikinci ‘ihlal’ kararını da tanımadı. Can Atalay yine tahliye edilmedi.

Yargıda ‘darbe’ krizi devam ediyor. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal kararını da tanımadı.

Mahkeme, Şerafettin Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa’nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığını belirterek Anayasa Mahkemesi kararına uyulmamasına karar verdi.

“ISRARLA DARBE SÜRECİNİ DEVAM ETTİRİYORLAR”

Atalay’ın avukatı Özgür Urfa, Yargıtay’ın kararı sonrası TELE1 canlı yayınında açıklama yaptı. Yargıtay bu karar ile bir kez daha suç işlediğini belirten Urfa, “Bu karar ‘Suç işledik’ ilanıdır. Bu karar, Anayasa’yı da AYM’yi tanımıyoruz, canımız ne isterse onu yapıyoruz demektir” dedi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararında Türkiye’nin en üst düzey yargı organı olan AYM için şu ifade kullanıldı: “Yeniden yargılama yap, durma kararı ver ve ilgili hükümlüyü tahliye et” şeklinde adeta emir ve talimat verircesine karar verdiği hususu da dikkat çekici bulunmuştur.”

Kararda, “Fetullah Gülen, Adil Öksüz, Cemil Bayık, Murat Karayılan ve bunlar gibi şüpheli ya da sanıkların milletvekili seçilmelerinin, yemin ederek göreve başlamalarının ve TBMM’ye girmelerinin, hatta takip eden seçimlerde milletvekili olmaya devam etmeleri halinde, dokunulmazlıkları kaldırılsa bile ceza almaları durumunda verilen cezaların infaz edilememesinin önü açılır ki bu durumun hukuken isabetli olduğunu savunmanın izahı kabil olduğunu söylemek mümkün değildir” denildi.

Daire, söz konusu kararın ‘juristokratik’ bir davranış olduğunu da öne sürdü.

TİP’Lİ URFA’DAN TEPKİ

Türkiye İşçi Partisi Parti Meclisi (PM) üyesi – Avukat Özgür Urfa, şu değerlendirmeleri yaptı: “Bu kararı beklemiyorduk. Israrla bu darbe sürecini ısrarla devam ettirdiklerini görüyoruz. Bu karar ‘Suç işledik’ ilanıdır. Bu karar, Anayasa’yı da AYM’yi tanımıyoruz, canımız ne isterse onu yapıyoruz demektir.

“HSK GÖZ YUMMAMALI”

Karar çok yeni. Bir yol haritası, eylem planı çıkaracağız. Birincisi HSK’nın suç işleyen hakimlere göz yumması gerekiyor. Aksi halde kendileri de bu suça ortak olacaklar.

“AYM ÜYELERİ TEPKİ GÖSTERMELİ”

AYM’nin ihlal kararı veren üyelerine baş kaldırılmıştır. Artık ciddi bir tepki göstermeliler. Ya da cübbelerini çıkarıp AYM’nin kapısına kilit vurmalılar. Ya tepki göstersinler ya da cübbelerini çıkarsınlar. Artık emekli mi olurlar, istifa mı ederler bilmiyorum. Biz her türlü başvuruyu, her türlü müracaatı yapmaya devam edeceğiz.”

JÜRİSTOKRASİ NEDİR?

Jüristokrasi, yargıçlar yönetimi olarak tanımlanmaktadır. Demokrasiye zıt bir kavramdır. Oligarşik bir yönetim biçimidir. Jüristokrasi, fonskiyon gaspı ile de tanımlanmaktadır. Olgunlaşmamış demokrasilerde sıklıkla görülen juristokraside yargı kurumunun başındakilerin yorum kabiliyeti ön plana çıkar ve yargıçların yorumları ile şekillenen kanunlar ile ülke yönetilmeye çalışılır.

Can Atalay’dan ‘tarihsel sorumluluk’ çağrısı

Kaynak: TELE1