Yapay zeka insanların yerini mi alacak? “Bir gün mahkemelerde robotlar karar alacak”

Yayın tarihi: 22 Nisan 2023 Cumartesi 4:16 pm - Güncelleme: 22 Nisan 2023 Cumartesi 4:16 pm

İngiltere Temyiz Mahkemesi Yargıcı Sir Geoffrey Vos, mahkemelerin karar süreçlerinde insanların yerini robotların alabileceğini ifade etti.

Yapay zekâ teknolojisi gelişmeye devam ediyor. Bu bağlamda robotların insanların yerini alacağı da pek çok uzmanın beklentileri arasında. İngiltere Temyiz Mahkemesi Yargıcı Sir Geoffrey Vos, avukatların ve yargıçların işlerinin bu robotlar tarafından yapılabileceğini ileri sürdü.

Yargıç, “Londra, tercih edilen bir dava ve tahkim yeri olarak yerini koruyacaksa, dijital inovasyonu ve yapay zekayı benimsemek zorunlu” şeklinde konuştu.

Kapitalizmin iş yüküne robot bile dayanamadı

Ayrıca Chat-GPT gibi yapay zekânın, mahkemeye gitmeyi daha ucuza ve daha kolay hale getirebileceğini düşünüyor. Bunun nedeni olarak da davanın merkezindeki gerçek sorunları belirleyebilmek için pek çok davayı rahatlıkla inceleyebilmesi olarak görülüyor.

Vos, teknolojinin pek çoklarının beklediğinden çok daha hızlı geliştiğini söylüyor. Ancak robotların mahkeme salonunun sorumluluğunu ne zaman üstlenebileceğini bilmediğini ve değişimin yavaş yavaş geleceğini de sözlerine ekledi.

Hukuk uzmanı, “Yarından itibaren tüm kararların makineler tarafından alınmasına karar verirsek, halk mutsuz olur. Çocukların refahıyla ilgili kararlar söz konusu olduğunda, insanların makineler tarafından karar verilmesini kabul etmesi pek olası değil” dedi.