Yapay zeka ile kontrol edilen savaş uçağı insan pilotla savaştı

Yayın tarihi: 22 Nisan 2024 Pazartesi 2:56 pm - Güncelleme: 22 Nisan 2024 Pazartesi 2:56 pm

ABD hava kuvvetleri biri yapay zeka tarafından kontrol edilen iki savaş uçağının havada çatışma testlerini gerçekleştirdiğini duyurdu.

Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından yapılan açıklamada, yapay zeka kontrollü bir jet uçağı ile bir insan pilotun karşı karşıya geldiği bir deneme yapıldığı açıklandı. İki uçak birbiriyle it dalaşına (dogfight) girdi ve yapay zeka bu çatışma sırasında beklentilerin çok üzerinde bir başarı gösterdi.

Aslında ABD bu tür testleri uzun zamandır gerçekleştiriyordu, böylece savaş uçakları için geliştirilen yapay zekanın test edilmesi sağlanıyordu ancak bugüne kadar yapay zeka insan pilotlar karşısında pek başarılı olamamıştı. Fakat artık işlerin değiştiği anlaşılıyor.

YAPAY ZEKA İNSAN GİBİ SAVAŞTI

Bir X-62A test uçağına yerleştirilen yapay zeka, uçağın tüm kontrollerini aldı ve F16 kullanan insan rakibine karşı havada it dalaşına girdi.

Yerdeki ekip ise yapay zekalı uçağın uzaktan kontrollerine sahipti ancak uzaktan kontrol gerektirecek bir acil durum yaşanmadı, yapay zeka havadaki güvenlik protokollerini aşmadan, yani F16’daki pilotun hayatı için riskli olacak bir manevra yapmadan it dalaşını sürdürdü.

DARPA bu it dalaşını kimin kazandığını açıklamadı ama geçmiş yıllardaki testlerde insan pilotun yapay zekayı yendiği açıklaması yapılıyordu. Bu sene açıklama yapılmaması, yapay zekanın galip geldiğine dair şüpheleri güçlendirdi. Diğer bir deyişle, Terminatör çağına bir adım daha yaklaşmış olabiliriz.

Kaynak: TELE1