Yapay zeka gelişimi hızlanıyor! Şimdi de insan DNA’sını düzenleyecek

Yayın tarihi: 23 Nisan 2024 Salı 11:47 am - Güncelleme: 23 Nisan 2024 Salı 11:47 am

Haber: Ceren Ural

ChatGPT’nin şiir üretmesi gibi, yeni bir yapay zeka sistemi de DNA’nızı düzenleyebilecek mikroskobik mekanizmaların planlarını tasarlıyor.

Yapay zeka teknolojileri şiir ve bilgisayar programları yazabilir ayrıca gerçek gibi videolar üretebilir ancak şimdi insan DNA’sını düzenleyebilecek mikroskobik biyolojik mekanizmaların planını üretiyor. Bilim insanlarına göre gen hastalıklarında daha büyük ve hassasiyetle mücadele edilebileceğine daha çok insanın hayatının kurtarılabileceğine inanıyor.

Pazartesi günü Berkeley, Kaliforniya’da faaliyet gösteren Profluent adlı startup tarafından yayınlanan bir araştırma makalesinde açıklanan teknoloji,  ChatGPT benzeri bir teknolojiye sahip.  Şirketin makaleyi önümüzdeki ay Amerikan Gen ve Hücre Terapisi Derneği’nin yıllık toplantısında sunması bekleniyor.

CHATGPT VİKİPEDİ OKUYOR PROFLUENT DNA

ChatGPT’nin Vikipedi makalelerini, kitaplarını ve sohbet kayıtlarını analiz ederek dil üretmeyi öğrenmesi gibi, Profluent’in teknolojisi de bilim adamlarının halihazırda insan DNA’sını düzenlemek için kullandığı mikroskobik mekanizmalar da dahil olmak üzere muazzam miktarda biyolojik veriyi analiz ediyor ve bir yazılımla bu teknoloji geliştiriliyor.

Bu gen yazılımına CRISPR adı verildi. CRISPR’a dayalı teknoloji, orak hücreli anemi ve körlük gibi kalıtsal koşullara neden olan genleri değiştirmenin bir yolunu sağlayacak. CRISPR şimdiden bilim insanlarının çalışma şeklini değiştirmiş durumda.

Profluent şirketi bu sentetik gen yazılımları henüz klinik denemelerden geçirmedi, dolayısıyla CRISPR’ın performansına ulaşıp ulaşamayacakları henüz netlik kazanmadı. Ancak bu kavram kanıtı, yapay zeka modellerinin insan genomunu düzenleyebilecek bir şeyler üretebileceğini gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ