Xiaomi, 2023 yılı 3. çeyrek verilerini açıkladı

Yayın tarihi: 24 Kasım 2023 Cuma 8:00 am - Güncelleme: 23 Kasım 2023 Perşembe 8:57 pm

 Düzeltilmiş net kârı %182,9 artışla 6 milyar RMB’ye yükselen şirketin brüt kârı, etkin bir şekilde uygulanan temel stratejilerin etkisiyle rekor seviyeye ulaştı.

 Özünde Nesnelerin İnterneti (“IoT”) platformuyla bağlantılı akıllı telefonlar ve akıllı donanımlar bulunan bir tüketici elektroniği ve akıllı üretim şirketi olan Xiaomi, 30 Eylül 2023 tarihinde sona eren üç aylık döneme ilişkin denetlenmemiş konsolide sonuçlarını açıkladı.

Xiaomi, “ölçeğe ve kârlılığa odaklanma” ve yüksek kalite sunma stratejisine odaklanan temel faaliyet stratejilerini kararlı bir şekilde uygulayarak hem gelirini hem de kârlılığını önemli ölçüde artırdı.

Grup, son altı çeyrekte ilk kez yıldan yıla pozitif çeyrek bazlı gelir artışı yaşadı ve çeyrek bazlı kârda son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2023’ün üçüncü çeyreğinde grubun toplam geliri 70,9 milyar RMB’ye yükseldi.

Düzeltilmiş net kâr bir önceki yıla göre %182,9 artışla 6 milyar RMB’ye ulaştı. Grubun ilk üç çeyrekteki düzeltilmiş net kârı, geçen yılın toplamının 1,7 katına ulaşarak piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.

Xiaomi, “ölçeğe ve kârlılığa odaklı” stratejisini verimli bir şekilde uyguladı. Grup, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde brüt kâr marjında sürekli bir artış kaydederek %22,7’ye ulaştı ve üst üste dördüncü çeyrekte de artış elde etti.

Xiaomi

Toplam stok ise 36,8 milyar RMB’ye ulaşarak bir önceki yıla göre %30,5’lik bir düşüş yaşadı ve son on bir çeyreğin en düşük noktasına ulaştı. Bu düşüş, Xiaomi’nin iş stratejisini esnek bir şekilde uyarlayarak sektörün değişen talepleriyle uyumlu hale getirmesini sağladı.

30 Eylül 2023 itibariyle, grubun nakit kaynakları büyümeye devam ederek 127,6 milyar RMB ile rekor seviyeye ulaştı ve Xiaomi’nin inovasyonlara destek vermesi için güçlü bir temel oluşturdu.

 Premium akıllı telefon satış ve bilinirliğinin artması, brüt kâr marjını rekor seviyeye taşıdı

İlginizi çekebilir: Lenovo 2019 4. çeyrek raporlarını açıkladı

2023’ün üçüncü çeyreğinde, dünya genelindeki akıllı telefon satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,1 oranında hafif bir düşüş kaydedildi.

Akıllı telefon satışlarında, ters esen rüzgara rağmen hem bir önceki yıla hem de bir önceki çeyreğe göre büyüme kaydedildi. Dünya genelindeki akıllı telefon satışları son altı çeyreğin en yüksek seviyesi olan 41,8 milyon adede ulaştı.

Bu dönemde,  akıllı telefon iş kolu bir önceki çeyreğe göre %13,8’lik bir gelir artışı kaydederek 41,6 milyar RMB oldu. Brüt kâr marjı bir önceki yıla göre 7,7 puan artarak %16,6 ile rekor seviyeye ulaştı.

Grubun temel stratejisinin önemli bir bileşeni olmaya devam eden premiumlaştırma stratejisini ilerletmeye devam ederek yaygın kullanıcı beğenisi kazandı ve kayda değer satış başarısı elde etti.

Grup, Ekim ayında Çin’de Xiaomi 14 Serisini piyasaya sürdü. Satışa sunulduktan sonraki ilk beş dakika içinde 14 Serisi,13 Serisi’nin ilk satış hacminin altı katına ulaşarak ilk satış döneminde bir milyon adedi aştı ve JD.com’da %99’un üzerinde olumlu puan aldı.

Aralarında Xiaomi 14 Serisi’nin de bulunduğu altı premium akıllı telefon modelini art arda piyasaya sürdü ve bunların tümü piyasaya sürüldükten sonraki ilk ay içinde son derece olumlu müşteri yorumları aldı.

Canalys’e göre , ilk üç marka arasında bu çeyrekte satışlarda yıldan yıla artış kaydeden tek marka oldu ve büyümedeki canlanmaya öncülük etti. %14,1’lik pazar payına sahip olan marka, üst üste 13 çeyrek boyunca dünya genelinde en çok akıllı telefon satışı yapan üçüncü şirket olma konumunu korudu. Şirket, 55 ülke ve bölgede ilk üçte, 65 ülke ve bölgede ise ilk beşte yer alarak sektördeki lider konumunu güçlendirdi.

MArka, yeni perakende iş kolunun verimliliğini artırmaya devam etti. Üçüncü taraf verilerine göre, 2023’ün üçüncü çeyreğinde Çin’de satılan toplam premium akıllı telefon satışlarının %55’inden fazlası çevrimdışı kanallar üzerinden gerçekleşti. En son 11.11 Alışveriş Festivali sırasında Xiaomi, 22,4 milyar RMB’yi aşan kümülatif brüt ürün değerine (GMV) ulaşarak alışveriş festivalleri açısından yeni bir rekora imza attı.

Voyah Dream’in Türkiye Fiyatı Açıklandı!

Kaynak: TELE1