Veriler Soylu’yu yalanladı! 2022’de 245 şüpheli kadın ölümü

Yayın tarihi: 28 Nisan 2023 Cuma 12:19 pm - Güncelleme: 28 Nisan 2023 Cuma 12:19 pm

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasının ardından kadın cinayetlerinin azaldığını iddia etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre; 2022’de 334 kadın cinayeti 245 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.

İstanbul Sözleşmesi, 20 Mart 2021’ de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırıldı. Gericilerin hedef almasının ardından kaldırılan sözleşmeyi, muhalefet iktidara geldiğimizde geri getireceğiz taahhüdü verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da dün katıldığı Kadın Sivil Toplum Kuruluşları toplantısında İstanbul Sözleşmesi’ni hedef aldı. Soylu’ya göre İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması ile birlikte kadın cinayetleri de azaldı.

Soylu’nun açıklaması şu şekilde:

“2021 yılında toplam hayatını kaybeden kadın sayısı 309. İstanbul Sözleşmesi kaldırıldıktan sonra, 2022 yılında kadın cinayeti rakamı 279. Yüzde 12 azalma söz konusu. 1 Ocak ile 25 Nisan arasındaki rakam ise, 86’ya 78. Yani 86 2022 yılında, 78 bu yıl. Yüzde 12 bir yıl önce düştü, şimdi de yüzde 10 düştü. Çünkü biz bununla ilgili ciddi şekilde çalışma ortaya koyuyoruz.”

TELE1’e konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracğaız Platformu (KCDP) Genel Sekreteri Fidan Ataselim, cinayetlerde azalma olmadığını aksine artış olduğunu ifade etti.

“AZALIYOR DİYE BİR VERİ YOK, ARTIYOR!”

Ataselim, şunları söyledi:

“Kadın cinayetleri artmaya devam ediyor. 2017 yılından itibaren kadın cinayetlerinin yanı sıra şüpheli kadın ölümleri verilerini de ayrıca raporlamaya başladık. Çünkü kimi zaman kadın cinayetleri şüpheli kadın ölümlerinin içerisinde gizli olabiliyor ve biz bunu mücadelemizle açığa çıkartıyoruz. Fakat yine bir manipülasyon olmasın diye biz bunu ayrıca şüpheli kadın ölümü diye raporluyoruz.” dedi.

“ŞEFFAF BİR RAPORA İHTİYACIMIZ VAR”

“Bakanlığın yaptığı ifadeye baktığınızda her seferinde manipülatif olduğunu çok net söyleyebilirim. İçişleri bakanlığı kendi değiştirdiği kapsam, tanım ve dönem aralığı itibari ile söylediği verilere ulaşmış olabilir. Fakat, bu gerçeği yansıtmıyor. Bu yüzden tanımı belli kapsamı belli şeffaf bir rapora ihtiyacımız var. Bunu devlet yetkilileri paylaşmadığı her durumda en güvenilir kaynak Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kadın cinayetleri raporlarıdır. Azalıyor diye bir veri yok ortada tam tersine artıyor. İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesi demek kadına yönelik şiddetle ilgili devletin geri adım atmasına geldi.” ifadelerini kullandı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verileri ise şu şekilde:

-2020’de 300 kadın cinayeti 171 şüpheli kadın ölümü

-2022’de 334 kadın cinayeti 245 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kapatma davasının ikinci duruşması görüldü