Vatandaştan ‘Galata Kulesi’ tepkisi: Önceki belediyede neden devredilmedi?

Yayın tarihi: 15 Mayıs 2020 Cuma 6:12 pm - Güncelleme: 15 Mayıs 2020 Cuma 6:15 pm

1855 yılından beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan tarihi Galata Kulesi, işletme süresi bittiği gerekçesiyle, Kültür ve Turizm bakanlığına devredildi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un, tarihi kuleye kadar uzanacak Beyoğlu kültür yolu projesini açıklamasıyla birlikte de bölge halkı ve esnaf, tarihi Haydarpaşa garı gibi, Galata Kulesinin de yandaşların rant hedefi haline gelmesi konusunda endişe yaşıyor. Tele 1 bölge halkına sordu. İşte vatandaşın devir ile ilgili düşünceleri…

165 yıldır İstanbul Belediyesi tüzel kişiliğinin mülkü olan tarihi Galata Kulesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinden çıkarılıp kültür ve turizm bakanlığı’na devredildi.
Galata Kulesi’nin İBB’nin elinden alınıp bakanlığa devredilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Bakanlık Galata Kulesi’ne de el koydu: İBB’den alınıyor

Tahliye işlemi İBB’nin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne karşı tapu tescilinin iptali istemi ile açtığı davada tarihi kulenin 3’üncü kişilere devredilmemesi için ihtiyati tedbir konulmasına rağmen gerçekleşti

Ekrem İmamoğlu’ndan Kültür Bakanı’na Galata Kulesi mektubu: Hukuksuz ve hakkaniyetsiz!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galataport’tan Atatürk Kültür Merkezi’ne uzanan kültür yolu planladıklarını, ismini de “Beyoğlu Kültür Yolu” koyduklarını açıkladı.

Projeye göre; bu yolla Galataport’tan başlayıp galata kulesi’ne gelinecek. İstanbul’un ilk meydanı olan Galata Kulesi etrafındaki alan genişletilecek.

Bu zamana kadar İBB iştiraki Belturun işletmesinden memnun olduğunu söyleyen Galata esnafı ve vatandaşlarda ise tarihi mirasın bir rant haline gelmesi tedirginliği başladı.