Vatandaş turistin alışverişini izliyor

Yayın tarihi: 7 Aralık 2022 Çarşamba 12:13 pm - Güncelleme: 7 Aralık 2022 Çarşamba 12:26 pm

AKP’nin hatalı ekonomi politikaları nedeniyle enflasyon rekor üstüne rekor kırarken, yurttaşın cebindeki kriz derinleşiyor. Döviz kurunda yaşanan artışın ardından Türkiye, turistler için ‘ucuz tatil yeri’ haline gelirken, Türk vatandaşı ise yabancı turistin harcamalarını uzaktan izlemekle yetiniyor.

AKP’nin hatalı politikaları, Türkiye’yi içinden çıkılmaz bir ekonomik krize sürükledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yıllık enflasyonu yüzde 84.39 olarak açıklarken, ENAG’ın raporunda ise bu rakam yüzde 170 olarak kayda geçti. Enflasyon günden güne artarken, AKP’nin günübirlik politikaları yurttaşın çaresizliğine çözüm olmak yerine krizi daha da derinleştiriyor.

VATANDAŞ AÇLIKLA SINANIRKEN TURİST GÜNÜNÜ GÜN EDİYOR

Enflasyonda yaşanan artış, halkın cebindeki parayı adeta eritti. Asgari ücretli vatandaş, açlık sınırının altında borç batağına saplanırken, ülkeyi ‘ucuz tatil yeri’ olarak gören yabancı turistler ise döviz kurundaki artış nedeniyle gününü gün ediyor. Türk vatandaşları ise yabancı turistin lüks yaşamını izlemekle yetiniyor.

TÜİK’in enflasyon rakamlarına tepki yağdı! “Saray ve çevresi yangını seyretti”

ALIŞVERİŞ İÇİN 1 MİLYON 686 BİN TURİST GELDİ

Türkiye’de 2022 yılının ilk 9 ayında yalnızca alışveriş yapmak için ülkeye gelen turist sayısı 1 milyon 686 bine ulaştı. Ekonomim.com’un haberine göre, turistlerin giyim sektöründe harcadıkları tutar 4 milyar 502 milyon dolara ulaştı. Yıl sonunda turist sayısının 2 milyona, giyim ve ayakkabı harcama tutarının ise 6 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

CHP’nin ‘enflasyon araştırılsın’ önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

YERLİ HARCAMA DİBİ GÖRDÜ, TURİSTLER AKIN ETTİ

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, perakende sektöründeki yerli harcama oranında geçmiş yıllara kıyasla düşüş yaşanıyor. Sektörde yabancı turistlerin harcama oranı ise döviz kurundaki artış nedeniyle artış gösterdi. Yabancı turistler, Türkiye’yi ucuza tatil ve uygun alışveriş merkezi olarak görüyor.

Veriler içler acısı! Türkiye’nin gıda enflasyonu Avrupa’nın 7 katına ulaştı

2 MİLYONUN ÜZERİNE ÇIKMASI BEKLENİYOR

TÜİK, her çeyrek açıkladığı turizm verilerinde yabancı ziyaretçilerin geliş amaçlarını ve bu amaç doğrultusunda yaptığı harcama tutarlarını da yine istatistiksel olarak paylaşıyor. En son açıklanan 3. çeyrek turizm raporuna göre, 2022 yılının ocak-eylül ayları arasında Türkiye’ye 39 milyon 390 bin turist gelirke, bunun yüzde 4,2’si yani 1 milyon 686 bini Türkiye’yi alışveriş nedeniyle tercih etti. Söz konusu rakam turizmin zirve yaptığı 2019 yılının tamamında 1 milyon 691 bin kişi olarak kayda geçmişti. Sektör temsilcileri, bu yılın tamamında alışveriş için gelen turist sayısının 2 milyonu aşmasını bekliyor.

Yine TÜİK verilerine göre bu yılın 9 ayında toplam turizm geliri 35 milyar doları aştı. Bunun 4 milyar 502 milyon dolarlık kısmı ise hazır giyim ürünü ve ayakkabı alıverişinden oluştu. Yine turizmin zirve yaptığı 2019 yılında ilgili kalemlerde harcama tutarı 4 milyar 929 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Yıl sonunda bu rakamın 6 milyar doları aşması bekleniyor.

Tescilli Markalar Derneği Başkanı İzzet Stamati, turist alışveriş oranının yaz aylarına göre düşse de geçmiş yılların aynı dönemine göre artışın devam ettiğini söyledi. Stamati, “Turist alışveriş oranı yabancı markalarda yüzde 35’lerde. Bu oran geçen yıllarda yüzde 15-20’leri geçmezdi” dedi.

TÜİK Nebati’ye uydu! ENAG ile makas iyice açıldı

TURİST YEDİ İÇTİ, TÜRK VATANDAŞI UZAKTAN İZLEDİ

Rapora göre, yabancı turistler gıda sektöründe de hatırı sayılır oranda harcama yaptı. Özellikle sağlık turizmi için gelenlerin etkisi ile yabancıların 9 ayda yeme içmeye harcadığı tutar 5 milyar 595 milyon dolara ulaştı. Bu rakam 2019’un tamamında 6 milyar 645 milyon dolarla rekor kırmıştı. Ancak yurttaşlar ise zam üstüne zam yapılan gıda sektöründe alışveriş yapmakta güçlük yaşamaya devam ediyor. Turistler yeyip içip gününü gün ederken, vatandaş uzaktan izlemekle yetindi.

“ARAP TURİSTLER GELMEYE BAŞLADI”

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, hali hazırda söz konusu rakamın 10 milyar dolara ulaştığını dile getirdi. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Danışma Kurulu Üyesi de olan Bingöl, “Yaz aylarında yeme içme sektöründe turistin harcama oranı belli yerlerde yüzde 80’lere çıkmış, ortalama da ise yüzde 40 seviyelerine gelmişti. Şimdi sezon bitti ancak daha fazla harcama yapan Arap turistler gelmeye başladı. Sağlık turizmi için gelen yabancılar da burada önemli etken. ABD’de 7 bin dolara yaptıracağı tedaviyi burada 3 bin dolara yaptırıyor ve aradaki 4 bin doları da yine burada perakende sektöründe harcıyor. Bunun etkisini net bir şekilde görüyoruz. Bu yıl perakende sektörünü yabancılar ayakta tuttu. Sezon bitmesine rağmen hala yabancı oranı yeme içme sektöründe geçen yılların iki katı” ifadelerini kullandı.