Vakfın inşaatına büyük tepki! “Durdurmak zorunda kaldılar”

Yayın tarihi: 6 Şubat 2022 Pazar 9:02 pm - Güncelleme: 22 Eylül 2022 Perşembe 11:27 am

Özel Haber: Oğuzhan Poyrazoğlu

İstanbul Süleymaniye’de İlim Yayma Vakfı için inşa edilen ve 2024’te bitmesi planlanan binaya Süleymaniye Camii’nin silüetini bozduğu gerekçesiyle tepki yağmaya devam ederken inşaatı yapan vakıftan bir açıklama geldi. Açıklamada “Süleymaniye’nin silüetinin korunması için üzerimize düşen her tür fedakârlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz” ifadeleri kullanıldı. Süleymaniye’deki basın açıklamasına katılan CHP Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer de konu hakkında “Biz Fatih’i korumaya ant içtik. Muhafazakarın denen parti korumasa da biz koruyacağız.” dedi.

İstanbul’un simgelerinden biri olan Süleymaniye Camii önünde yükselen inşaatın İlim Yayma Vakfı’na ait olduğu ortaya çıktı. İBB yetkilileri sorumluları göreve davet ederken inşaatın durdurulması için harekete geçeceklerini söyledi.

İlim Yayma Vakfı ise konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, inşaatın yapıldığı bölgede bulunan binanın şu anki binadan daha büyük olduğu ifade edildi. ‘Olumsuz sosyal yapıyı nispeten azaltmayı amaçladık’ ifadeleri yer aldı.

İlim Yayma Vakfı’ndan tuhaf Süleymaniye açıklaması

“Burası sahipsiz değil isteyen istediğini istediği yere yapamaz” diyen CHP Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer  “Biz Fatih’i korumaya ant içtik. Muhafazakarın denen parti korumasa da biz koruyacağız. Çünkü burası bize atalarımızdan miras kaldı. Bu mirası olduğu şekilde bizden sonraki nesillere bırakmayı düşünüyoruz. Fatih bir rant kapısı değildir.” dedi.

Soner Özimer’in açıklamalarının satır başları şu şekilde:

 

Hadi Gel yıkalım şu Süleymaniye’yi desen iki kazma iki kürek iki de ırgat gerek. Hadi gel yapalım şunu desen bir Sinan bir de Süleyman gerek demiş ünlü şair Mehmet Akif Ersoy. Hepinizin bildiği gibi Süleymaniye Camii de Fatih’te yer alıyor ancak bir kaç gündür kamuoyunu oyalayan ve tartışmalara neden olan çok da önemli olduğunu düşündüğümüz ve bununla ilgili parti meclis üyemiz İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek ile basın açıklaması yaptığımız konu aslında şuydu.

“BURAYI DURDURMAK ZORUNDA KALDILAR”

Süleymaniye Camii ve külliyenin olduğu yer hepimizin de bildiği muhafazakar bir partinin iktidardaki partinin üyelerinin vekillerinin ve hatta eski bakanlarının da içinde bulunduğu bir vakfın Süleymaniye’nin önünü kapatmasıyla başlayan bir tartışmaydı bu yani İlim Yayma Vakfı. Bu vakıf son zamanlarda aldığını iddia ettiği inşaat izniyle beraber. Tabi bu inşaat izni de ne şekilde ve nasıl alındığı da takip ediliyor. Adeta boğazdan bakıldığından Süleymaniye’yi gölgeleyen ucube bir yapıyı görmeye başladık. Bunun üzerine gerek kamuoyunun gerekse de bizim Fatih İlçe Örgütü’nün tepkisi üzerine ise de burayı durdurmak zorunda kaldı İlim Yayma vakfı

“BU ÜLKE SAHİPSİZ DEĞİL”

Böylece muhalefet olarak kararlılığımızı bir kez daha ortaya koyduk. Yani burası sahipsiz değil. Her isteyen her istediğini her yere yapamaz. Bu ülke sahipsiz değil İstanbul sahipsiz değil Fatih sahipsiz değil. Dolayısıyla bizler Fatih İlçe Örgütü olarak üzerimize düşen görevi yapmanın ve bu konuda ne kadar haklı olduğumuzu da herkese anlattık.

“5 KAT KAPATIYORSA 3 KATA DÜŞSÜNLER AMA GÖRÜYORUZ Kİ 7 KAT YAPILIYOR”

İlim Yayma Vakfı kendi yaptığı açıklamasında  her türlü gerekli düzeltmeyi yapacaklarını söylemişler ama keşke olay buraya kadar gelmiş olmasaydı. Keşke bunlar yaşanmadan önce İlim Yayma Vakfı “ben bunu nasıl yaparım ben bunu kapatıyorum ben muhafazakarım ” diyerek her şeyin rant olmadığını insanlara gösterebilseydi. Eğer 5 katsa hakikatten kapatıyorsa 3 kata düşseydi ama görüyoruz ki 7 kat yapılmış. Bu nasıl bir çılgınlıktır, nasıl yapıldığını anlamadığımız bir durum bu. Ama inşaat bitmeden bunun düzeltilmeye çalışılmış olması çok önemlidir. Tabi burada kamuoyunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da dirayetli duruşu çok önemlidir.

“AKP KORUMASA DA BİZ KORUYACAĞIZ”

Fatih tarihi yarımada gerçekten çok önemli. Kültürüyle önemli oradaki varlıklarıyla önemli dolayısıyla tarihi yapısını korumamız gerekiyor. Fatih, Roma’dan Bizans’tan Osmanlı’dan bize miras kalan Cumhuriyet eserleriyle övündüğümüz tarihi yarımadanın olduğu bir yer. Bu nedenle Fatih’in her şeyine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Biz Fatih’i korumaya ant içtik. Muhafazakarın denen parti korumasa da biz koruyacağız. Çünkü burası bize atalarımızdan miras kaldı. Bu mirası olduğu şekilde bizden sonraki nesillere bırakmayı düşünüyoruz. Fatih bir rant kapısı değildir. Dün basın açıklamasına katılan tüm örgütüme bir kez daha teşekkür etmek istiyorum  Umuyorum ki İlim Yayma Vakfı fazla yaptığı katları tıraşlayarak Süleymaniye’yi gölgeleme durumunu ortadan kaldırır

CHP’li Zeybek: Bu yapılar ihanet mızrakları olarak şehre saplanmış durumda