CHP’li Zeybek: Bu yapılar ihanet mızrakları olarak şehre saplanmış durumda

Yayın tarihi: 5 Şubat 2022 Cumartesi 2:11 pm - Güncelleme: 5 Şubat 2022 Cumartesi 2:18 pm

OĞUZHAN POYRAZOĞLU-TELE1

İstanbul Süleymaniye’de İlim Yayma Vakfı için inşa edilen ve 2024’te bitmesi planlanan binaya Süleymaniye Camii’nin silüetini bozduğu gerekçesiyle tepki yağmaya devam ediyor. Konuya ilişkin bir basın açıklaması düzenleyen CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma, Turizm Komisyonu CHP Sözcüsü Gökhan Zeybek, “Bu yapılar ihanet mızrakları olarak şehre saplanmış durumdalar” dedi.

İstanbul Fatih’te Demirtaş Mahallesi’nde bulunan ve Mimar Sinan’ın “kalfalık eseri” olarak tanımladığı tarihi Süleymaniye Camisi’nin önünde yükselerek tarihi caminin silüetini bozan inşaata tepki gelmeye devam ediyor. Son olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) inşaat için acil durdurma istendiğini duyurdu.

İBB, Süleymaniye’deki inşaat için harekete geçti

Bölgeye giderek konuyla ilgili açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, şunları söyledi:

“Süleymaniye neredeyse Ayasofya’yla yarışabilecek bir özelliğe sahiptir. Çevresinde bulunan yağılar da koruma altına alınmıştır. Silüet ve fonksiyon açısından caminin etrafında var olan kültür varlıklarıyla uyum içerisinde olması gerekmektedir. Peki buradaki durum ne? İki seçim arasında, Kültür Bakanlığı tarafından onaylanmış, Fatih Belediyesi tarafından ruhsat verilmiştir. Bu ruhsatın ardından inşaat başlamıştır. 9 metre 50 cm olması gereken yüksekliğin onanmış olan projede 11 metre 50 cm olduğunu tespit ettik. Su basma kotu 0-1 arasında olması gerekirken 2 metreye çıkarıldığını gördük. Bir çatı katı inşa edilmiş. Kat kazanmak için yapıldığını biliyoruz. Basına yansıyan haberlerin ardından kalıpların söküldüğünü biliyoruz. İstanbul’da uzun yıllardır bir yağma yürüyor. Erdoğan 2017’de zaten biz bu kente ihanet ettik demişti. Ama ihanet hala devam ediyor. İlim Yayma Vakfı adı altında bu bina yurt binası olarak yapılıyor.”

Merdan Yanardağ Mehmet Akif Ersoy’un şiiriyle seslendi: Süleymaniye’ye dokunmayın

İstanbul’un siliğetini bozan ve kamuoyunda daha önce de tepkilere neden olan projelerin fotoğraflarını da bir bir gösteren Zeybek, “TÜRGEV ve İlim yayma vakıfının hayrına bazı yapılar yaptırılarak bu gökdelenler ihanet mızrakları olarak şehrin Marmara kıyısına saplanmış durumdalar” diye konuştu.

Camii çevresindeki inşaatı gören bir yurttaş “Burası tarihi bir yer, İstanbul’un görüntüsü bozuluyor. Bence bir an önce inşaatın kaldırılması gerekiyor” ifadelerini kullanırken bir başka yurttaş ise “Buraya ilk defa geliyorum, şu… Yapı demeyeyim de ucubeyi gördüm. Gerçekten hiç hoş olmamış” dedi.

İmamoğlu IŞİD suikastını anlattı, Süleyman Soylu’yu suçladı