Vaka sayısı artıyor, doktorlar soruya cevap istiyor: Yeni tepe olur mu?

Yayın tarihi: 14 Haziran 2020 Pazar 10:28 am - Güncelleme: 14 Haziran 2020 Pazar 10:28 am

Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı koronavirüs verilerine göre, Türkiye’de koronavirüs vakaları 3 gündür artış gösteriyor. Gelen son rakamları endişe verici bulan doktorlar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan ‘Yeni bir tepe olur mu, vakaların illere göre dağılımında bir değişiklik var mı?’ sorularının yanıtını bekliyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından dün paylaşılan günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 45 bin 92 test yapıldı, 1.459 vaka tespit edildi, 14 kişi yaşamını yitirdi. Böylece toplam vaka sayısı 176 bin 677’ye, can kaybı 4 bin 792’ye çıktı.

Türkiye’de koronavirüsten can kaybı 4 bin 792 oldu! Vaka sayısında büyük artış

VAKA SAYILARI 3 GÜNDÜR ARTIYOR

Türkiye’de günlük koronavirüs vakaları 3 gündür artış gösteriyor. 12 Haziran’da açıklanan verilerde, günlük vaka 1.195 olarak belirtilmişti. Bu sayı 11 Haziran’da 987, 10 Haziran’da ise 922’ydi.

‘AÇIKLAMAYA İHTİYACIMIZ VAR’

Son üç gündür vaka sayısında görülen artışı değerlendiren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Doktor Yalım Dikmen, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan açıklama beklediklerini ifade etti. Dikmen, “#COVID19 vaka sayısı 1000’in üzerine çıkmış. Yeni bir tepe olur mu? Vakaların illere göre dağılımında değişiklik var mı? Ne yapacağımızı bilmek için açıklamaya ihtiyacımız var @drfahrettinkoca” dedi.

‘VERİLER  YAYGINLIĞIN DAHA GENİŞ OLDUĞUNA İŞARET EDİYOR’

Genetik ve Sinir bilimleri Uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Son birkaç günde vaka sayılarında belirgin bir artış var. Bu, yapılan testlerin artmasına ve vaka takibine de bağlı olabilir. Ancak böyle bile olsa, veriler toplumdaki enfeksiyon yaygınlığının görülenden daha geniş olduğuna işaret ediyor” ifadelerine yer verdi.

Kızıl, TTB’nin hafta içinde açıkladığı raporda belirtilen, birinci dalganın henüz kontrol altına alınamadığı ve vaka yaygınlığının doğru bir tespitinin yapılamadığını hatırlatarak, “Bu uyarılar yönetenlerce dikkate alınmalıdır” dedi.