Uzmanlardan ‘vitamin serumu’ uyarısı! “Açıkça suç işliyorlar”

Yayın tarihi: 2 Ocak 2023 Pazartesi 10:44 am - Güncelleme: 2 Ocak 2023 Pazartesi 10:44 am

İstanbul’da sokaklara asılan ve tedavi vadeden ‘vitamin serumu’ ilanlarıyla ilgili uzmanlardan uyarı geldi. Prof. Dr. Ahmet Saltık, “Bilimsel değil. Suç işliyorlar. Ciddi komplikasyonlara neden olabilir” diye konuştu.

İstanbul’da bazı alanlara asılan ‘evde vitaminli serum’ başlıklı ilanlarda, vücut ağrısı, halsizlik, grip gibi rahatsızlıkları olan kişilere, ağrı kesici ve vitaminli serumlar ile tedavi vaadinde bulunuldu.
Cumhuriyet’in haberine göre, ilanlarda yer alan numaranın sahibi kişi, özel bir hastanede hemşire olduğunu belirerek, 900 lira karşılığında serum uyguladıklarını söyledi. Kişi sayısı artınca grup indirimi uyguladıklarını da söyleyen kişi “Antibiyotik içermediği için yan etkisi de bulunmuyor” diye konuştu.

“AÇIKÇA SUÇ İŞLİYORLAR”

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık ise tıbbi bilgisi olmayan bu kişilerin ve bazı sağlık çalışanlarının sağlığı ticarete dönüştürerek insanların hayatlarını riske attıklarını belirterek şunları söyledi: “Bu eylem 1219 sayılı yasanın 25’inci maddesine göre açıkça suç teşkil eder. Hekim, tıbbi bir talimat düzenlemeden hemşirelerin tedavi uygulama yetkisi bulunmaz. Damar yolu açarak yapılan bu uygulama, son derece ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Dolayısıyla, bu tür uygulamalar, mutlaka hekim talimatı ve gözetimiyle, bir sağlık kurumunda yapılmalı. Çevrede bulunan bu tür yasadışı uygulamalar, yerel yönetimler tarafından takip edilmeli. Yetkililer, halk sağlığını tehdit eden bu tür bilim dışı ilanların asılı kalmasına izin vermeyerek yasal işlem başlatmalı”

“BÖYLE İSTEK BİLİMSEL DEĞİL”

Hastaları, serum tedavisi konusunda uyaran Saltık, “Böyle bir talep bilimsel değil. Hastalar, tedavilerini kendileri belirleyemez. Eğer hekim gereksinim duyarsa damar içi sıvı tedavisi uygular. Sıklıkla, hasta yatırılarak tedavi edilir. Hekim ihtiyaç duymuyorsa hastaların serum talebi yersiz ve yanlıştır. Sağlık personellerine verilen eğitimlerin kapsamı genişletilmeli. Bu tür ihlallerle karşılaşmamak için sorumlulukların ve etik kuralların daha iyi öğretilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Sahte doktor olmaya çalışırken yakalandı