Uzmanlar uyarıyor: Kuru fasulye yerken bunu sakın yapmayın

Yayın tarihi: 2 Ocak 2019 Çarşamba 10:42 am - Güncelleme: 2 Ocak 2019 Çarşamba 10:42 am

Her güzel şeyin bir bedeli var gibi kuru fasulye yemenin de bir bedeli var, o bedel de ‘’gaz’’ mı sanıyorsunuz? Hayır, aslında böyle bir bedel yok. Kuru fasulyenin gaz yapmaması için sadece bilmeniz ve yapmanız gereken şeyler var…

KURU FASULYE GAZ YAPAR MI?

Kuru fasulye bünyesinde midemizin sindiremeyeceği kadar oligosakkarit bulunduruyor. Oligosakkarit, şeker molekülleridir. Midemiz ve ince bağırsaklarımız oligosakkariti sindiremez ve bu yüzden başka sevdiğimiz kuru fasulye olmak üzere diğer tüm baklagiller midede rahatsızlık yaşanmasına sebep olur.

Yaşanılan gaz ve mide rahatsızlıklarına çözüm olarak oligosakkaritleri kalın bağırsağa ulaşmadan önce parçalayabiliriz. Bunun için de kullanabileceğiniz sihirli malzemeler ve yöntemler var.

NASIL PİŞİRMELİYİM?

Kuru fasulye yedikten sonra gaz sorunu ve mide sıkışması yaşamamak için pişirme sırasında birkaç püf noktası vereceğiz. Bu bilgilerden sonra gönül rahatlığıyla kuru fasulye yiyebilirsiniz…

1.Adım

İşte dilediğiniz gibi kuru fasulye yiyebilmeniz için minicik bir ayrıntı; kimyon. Kimyon, bağırsaklardaki gaz sıkışmasını engelleyecek ve kuru fasulye yedikten sonra hissettiğiniz rahatsızlığın önüne geçecektir. Kuru fasulye haşlanırken içine bir tatlı kaşığının ucuyla kimyon ilave etmeniz yeterlidir.

2.Adım

Kimyonunuz yoksa endişelenmeyin, kekikte aynı işlevi görür.

3.Adım

Kuru fasulyenin gaz yapmasını istemiyorsanız bir gece önceden mutlaka ıslatın. Haşlarken de tencereyi sık sık kontrol ederek üzerinde biriken köpükleri daha çoğalmadan alın ve atın. Çünkü o köpükler gaz oluşumuna büyük bir etkendir.

4.Adım

Kuru fasulyeye karbonat eklemekte sık kullanılan bir yöntemdir ancak fasulyedeki vitamin ve minerallerin ölmesine sebep oluyor. Yine de hızlı bir şekilde fasulyelerim pişsin gazı da yok olsun istiyorsanız karbonat tercih edebilirsiniz.

5.Adım

Kuru fasulyenin gaz yapmaması için son olarak çiğ patatesten bahsedelim biraz … Dörde bölünmüş çiğ patatesi tencerenin içine atıyoruz. Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi gaz yapan gıdalarda bu yöntem tercih edilir ancak pişme işlemi bitince patatesi hemen tencereden çıkartıp atmak gerekir. Çünkü patates bütün gazı kendi bünyesinde toplayacak ve tencerede kalmaya devam ederse gaz yeniden kuru fasulyeye geçecektir.