Utanç davasında yine karar çıkmadı! Avukat davadan çekildi duruşma 9 Ekim’e ertelendi

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2023 Pazartesi 9:56 am - Güncelleme: 17 Temmuz 2023 Pazartesi 11:27 am

İsmailağa tarikatına bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken müridi Kadir İstekli’yle evlendirmesi ve istismara maruz bırakmasıyla ilgili davada bugünkü duruşmada da karar çıkmadı. Bir sonraki duruşma 9 Ekim 2023’te görülecek.

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin, müridi Kadir İstekli ile 6 yaşında evlendirilmesi ve istismara maruz bırakılmasına ilişkin, Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında da karar çıkmadı.

AVUKAT DAVADAN ÇEKİLDİ, DURUŞMA 9 EKİM’E ERTELENDİ

Duruşmada, cezaevinden getirilen tutuklular Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel hazır bulundu. Kadir İstekli’nin avukatı duruşmada davadan çekildiğini söyledi. Mahkeme heyeti avukatın istifası üzerine duruşmayı 9 Ekim’e erteledi.

Aile Bakanlığı’ndan cinsel istismar davasında tutuklama talebi!

NE OLMUŞTU?

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G., 6 yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile evlendirildiğini ve yıllarca istismara maruz kaldığını belirterek şikayetçi olmuştu. H.K.G., İstekli’nin ait olduğunu belirttiği ses kayıtlarını da mahkemeye sundu.  H.K.G. ifadesinde çocukluğu boyunca hergün cinsel istismara uğradığını ve cinsel istismarın kendisine bir oyun gibi gösterildiğini söyledi.

İstismarla gündeme gelen Kadir İstekli röportaj talebimizi reddetti

İddia üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame geçen aralık ayında 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, Kadir İstekli hakkında 67 yıl 10 ay 15 gün; baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında 22 yıl 6 ay hapis cezası istendi.

Davanın ilk duruşmasının 22 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olması tepkilere neden olmuştu. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma tarihini öne çekerek, 30 Ocak’ta ilk incelemesini yapma kararı alınmıştı.

GİZLİLİK GETİRİLDİ

30 Ocak’ta görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar verdi. 27 Şubat’ta görülen ikinci duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, sanıkların cezalandırılmasını istemişti.

Gümüşel ve İstekli’nin tutuklu, anne Fatıma Gümüşel’in tutuksuz yargılandığı davanın 5 Haziran’daki duruşmasında mahkeme savcısının izinli olması ve yerine geçici savcı gelmesinden dolayı ertelenmişti. Davanın 4. duruşması 1 ay önce görülmüş duruşmada mahkeme, tanık dinletme taleplerini reddetmişti.

Hiranur Vakfı’ndaki ‘istismar’ davasında çok sayıda yeni gözaltı