Usta sanatçı Müjdat Gezen sahnelere veda etti

Yayın tarihi: 15 Ocak 2023 Pazar 3:10 pm - Güncelleme: 15 Ocak 2023 Pazar 3:12 pm

Usta Sanatçı Müjdat Gezen, sanat hayatının 70’inci yılında düzenlenen törende “Yoruldum, dinleneyim. Öğrencilerimle oyun koyarım sahneye, onlar oynarlar. Ben seyrederim, yazarım, onlar oynarlar ama, artık sahneye çıkacak gibi hissetmiyorum kendimi. Bu gece kızımla beraber en son oynadığımız oyun, baba-kızdan bir bölüm oynuyoruz. Sonra hadi bana eyvallah” diyerek sahne hayatını noktalandırdığını duyurdu.

Müjdat Gezen 70. Sanat Yılı Kutlama Töreni Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlendi. İlker Ayrık’ın sunuculuğunu yaptığı törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, iş insanı Rahmi Koç, tarihçi İlber Ortaylı, gazeteci Uğur Dündar, oyuncular Haldun Dormen, Demet Akbağ, Mehmet Alabora, Zihni Göktay, Şevket Çoruh, Nevra Serezli, Ezgi Mola, Birce Akalay, şarkıcı Nilüfer, Fatih Ürek, Yonca Evcimik gibi isimler katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu törende bir konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu, “Bize, güldüren sanatçı olarak tanıttılar ama izlerken duygulandığımız anlar da oldu. Dolayısıyla sanatçı bizi güldüren, bizi ağlatan, bizi düşündüren değerli bir insandır. Sanatın ve sanatçının önem kazandığı her toplum bir anlamda gelişmiş toplumdur.” diye konuştu.

“SANAT VE SANATÇININ GÜCÜ BU ASLINDA”

“Üç Silahşörler” kitabındaki önsözden alıntı yapan Kılıçdaroğlu, kitabın yazarı Alexandre Dumas’ın bir anısını şöyle anlattı:

“Kitabın önsözünde Dumas’ın bu kitabı yazarken başından geçen bir öykü var. O öyküyü anlatarak sanatın ve sanatçının ne kadar güçlü olduğunu ifade etmek isterim. Dumas, Üç Silahşörler’i yazar, günlük bir gazetede Paris’te tefrika edilir. Gazete önünde bekleyenler gazeteyi alıp romanı izlemek isterler. Yaz ayları gelir ve Alexandre Dumas, gazetenin patronuna der ki ‘Roman kalsın ben tatile gideceğim.’ ‘Mümkün değil, bütün Parisliler sizi bekliyor. Romanı bitir, ondan sonra tatile gidebilirsin.’ Kabul etmez, onun üzerine gazetenin patronu Alexandre Dumas’ı mahkemeye verir. Yargıcın karşısına çıkar. Yargıç der ki ‘Evet gazete patronu haklıdır, siz bu romanı bitirmek zorundasınız. Çünkü bütün Parisliler senin romanını bekliyor.’ Geriye döner ‘Bana bir kağıt, kalem getirir misiniz?’ der. Bir kağıt kalem gelir. Romanın baş aktörünün adını yazar. ‘Elinde kılıcı, ayakları titredi, yere düştü ve öldü.’ Altına ‘son’ yazıp ‘Roman bitmiştir, gidin yayınlayın.’ der. Bunun üzerine patron ‘Tamam, pes ettim. Tatile git, dön ve ondan sonra romanını bitir’ diye. Sanat ve sanatçının gücü bu aslında.”

“BÖYLE BİR ORTAMA TOPLUMUN DA İHTİYACI VAR SİYASETÇİLERİN DE”

Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Gönül ister ki Türkiye’nin bu kabus atmosferinde her siyasetçi zamanının belli bir dilimini, sanatçıya ayırabilsin. Sanatçılarla oturup konuşabilsin, onlarla dertleşebilsin. Ama maalesef böyle bir ortam hemen hemen son 20 yılda hiç yaratılmadı. Böyle bir ortama toplumun da ihtiyacı var, siyasetçilerin de ihtiyacı var.”

SON OYUN

Kızı Elif Gezen ile sahne alan usta sanatçı Müjdat Gezen, sahnelere veda ettiğini açıkladı. Gezen konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Yoruldum, dinleneyim. Öğrencilerimle oyun koyarım sahneye, onlar oynarlar. Ben seyrederim, yazarım, onlar oynarlar ama, artık sahneye çıkacak gibi hissetmiyorum kendimi. Bu gece kızımla beraber en son oynadığımız oyun, baba-kızdan bir bölüm oynuyoruz. Sonra hadi bana eyvallah. Ustalara, bana emeği geçen herkese, bu halka çok teşekkür ediyorum.”

Bu zor bir meslek, çileli bir meslek. Çilesini de çektik, sefasını da sürdük. Şimdi artık dinlenme zamanı. Gün gelir bir dizide oynarız, bir şey yaparız ufak ufak. Ama bu yorgunlukla biraz da dinlenmek istiyorum.”

Müjdat Gezen’den AKP’li Ünal’a uyarı, Çelebi’ye fıkralı yorum