Üniversitede adrese teslim iki öğretim görevlisi ilanı

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2022 Pazartesi 3:05 pm - Güncelleme: 9 Mayıs 2022 Pazartesi 3:09 pm

Gazi Üniversitesi’nde açılan iki öğretim üyesi ilanı ‘kişiye özel’ şüphesi uyandırdı. YÖK yönetmelikte değişikliğe giderek sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara yer verilemeyeceğine dair düzenleme yapmıştı.

Üniversitelerden Yükseköğretim Kurulu (YÖK) düzenlemesine rağmen ‘kişiye özel’ kadro ilanlarına ilişkin haberler gelmeye devam ediyor. Son haber Gazi Üniversitesi’nden geldi.

Üniversitede Gazi Eğitim Fakültesi’ne bağlı olan Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı için açılan doktor öğretim üyesi (eski Yar. Doç.) kadrosu ilanında “Masal çevirilerinde kültürel unsurlar konusunda çalışmaları olmak” şeklinde bir kriter belirlendi.

Üniversitenin bir başka öğretim üyesi ilanında da aynı durum görüldü. Biyoloji Eğitimi Anabilim dalında açılan bu ilanda ise ”Doktorasını biyoloji eğitimi alanında yapmış olmak, Tahmin-Tartışmaya Dayalı Öğrenme Halkası ile V-Diyagramı konusunda çalışmaları olmak” kriteri istendi.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

YÖK konuyla ilgili düzenlemesine göre, üniversitelerde profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi alım ilanlarında başvuru koşulu olarak, adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacak, ayrıca ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara yer verilemiyor.

Resmî Gazete’de de yayımlanan yeni düzenlemeye ilişkin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, şu açıklamayı yapmıştı:

“Yaptığımız bu çalışma neticesinde, profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi kadrolarının özel şartlarında adaylara ait tez/uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacak. Ayrıca, ilanın özel koşulunda belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemeyecek. Belirli bir adayı tanımlayan özel şartların öğretim üyesi alımlarındaki atama ilanlarında yazılmasını engellemeyi hedefleyen ve fırsat eşitliğini, rekabet ve kaliteyi önceleyen bu düzenlememizin yükseköğretimimiz ve akademisyen adaylarımız açısından hayırlı olmasını dilerim…”

İLANLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN