Ümit Özdağ İliç’teki faciayla ilgili konuştu: Emperyalist utanmazlık budur

Yayın tarihi: 17 Şubat 2024 Cumartesi 11:09 pm - Güncelleme: 17 Şubat 2024 Cumartesi 11:27 pm

Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ, İliç’teki altın madeninde yaşanan faciayla ilgili açıklamalarda bulundu. Özdağ, partisinin geçmişte maden ile ilgili rapor hazırladığını hatırlatarak, “Madenin faaliyeti geçici olarak durduruldu, madene bir ceza kesildi ama madene kesilen cezadan belki daha fazlası vergi affı olarak silindi. Yani maden aslında hiçbir şey ödememiş oldu” dedi.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, TELE1’de ‘Türkiye’nin Gündemi’ programına konuk oldu. Programda, Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan faciayla ilgili konuşan Özdağ, daha önce maden sahasıyla ilgili yaptığı uyarıları hatırlattı.

“İLİÇ’İN TÜRKİYE İÇİN ÇERNOBİL OLDUĞUNU SÖYLEDİK”

Özdağ, “Bu madenin Türkiye için bir Çernobil olduğunu ve bu şehirde çalıştırılmaması gerektiği konusunu kamuoyunun gündemine taşıdık” dedi.

Özdağ’ın açıklamaları şu şekilde:

“2021 sonu itibari ile genel başkan yardımcımız Lütfü Şehsuvaroğlu başkanlığında bir heyeti iki kez incelemeler yapmak üzere İliç’e yolladık. Onlar incelemelerini yaptılar ve incelemeleri neticesinde raporlar hazırladılar. Bu raporları yayınladıkları için savcılık haklarında suç duyurusunda bulundu ve mahkemeye verildiler. Hala mahkeme devam ediyor. Bu raporlarda uyarıda bulunduğu konularda bir gelişme oldu. Siyanür borusu açık bırakılmış, siyanür dışarıya bütün gece boyunca akmış. Bunun haberi gelir gelmez benim başkanlığımda bir heyetle bölgeye gittik. Daha siyanür ya kapatılmamıştı ya da kapatılmak üzereydi. Açıklama yaparak bu madenin Türkiye için bir Çernobil olduğunu ve bu şehirde çalıştırılmaması gerektiği konusunu kamuoyunun gündemine taşıdık”

“CEZA VERİLDİ AMA DAHA FAZLASI VERGİ AFFI OLARAK SİLİNDİ”

“Bu açıklamadan kısa bir süre sonra madenin faaliyeti geçici olarak durduruldu. Madene bir ceza kesildi ama kesilen cezadan belki daha fazlası vergi affı olarak silindi. Yani maden aslında hiçbir şey ödememiş oldu. Neticede bugün gelmiş olduğumuz noktaya geldik. Yani madenin kötü yönetiminden bölgede yaşayan halkın sağlığını, geleceğini düşünmeden yapılan uygulamalardan Türk doğasına yönelik adeta düşmanca bir tutumdan dolayı evet 10 milyon metreküp yani 30 milyon tona yakın bir kimyasallarla dolu atık kaydı ve Fırat’a doğru indi ama diyorlar ki ‘biz menfezleri kapattık, geçmesi mümkün değil’ bu da bir yalan. Çünkü, şimdi yağmurla birlikte yeraltı sularına karışıp toprağın altından Fırat’a doğru buradaki kimyasalların ve siyanürün gitmesi gerçekleşecek. Yine benim burada da çalışmış, bu madende de çalışmış, Türkiye’de ve yurt dışında birçok madende çalışmış bir maden mühendisinden aldığım bilgi; kayan toprak içerisinde binlerce ton siyanür kullanılmış olduğunu da yani bu toprağın binlerce ton siyanürlü bir toprak olduğunu da ifade ediyorlar. Her ne kadar siyanür kireçle inceltilmiş olsa da. Bugün de biliyorsunuz maden ruhsatı iptal edildi, dün bölge Erzincan girişlere kapatıldı. Bütün bunlar yapılırken felaketin büyüklüğünden özellikle bahsedilmeyip kurtarma çalışmalarının ne kadar profesyonelce yapıldığından bahsediliyor. O ön plana çıkartılıyor ve felaketin büyüklüğü küçümseniyor adeta.”

“AKP DÖNEMİNDE AFRİKA’DAKİ SÖMÜRÜ ÜLKEMİZE TAŞINDI”

“Eğer ülkeyi yönetenler, Türkiye’ye vatan olarak değil de gayrimenkul olarak bakarlarsa ve Türk halkının menfaatleri yerine çıkar gruplarının endişelerinin siyasi temsilcisi olurlarsa, bu şekilde yönetilen bir ülkenin kaynaklarının vahşice sömürülmesi kaçınılmaz hale gelir. Gerçekleşen de budur. Siyah Afrika, beyaz insan tarafından nasıl yüz yıllardır vahşice sömürülüyorsa, şimdi aynı uygulamanın, AKP iktidarı döneminde maden yasasının değişmesi sonrasında aynı pratiklerle ülkemize de taşındığını görüyoruz. İliç’teki Kanadalı şirketin, Kemaliye’nin üstündeki dağlarda birçok arama sahasını kontrolü altına aldığını 2 yıl önce paylaşmıştım. Hatta bu şirketin temsilcileri Kemaliye halkına taşınmalarını tavsiye etmiş. İnanılır gibi değil. Kanada’dan geliyorsunuz ve Türk halkına nerede yaşaması gerektiğini söylüyorsunuz. Adeta bir cennet olan Kemaliye’den siz orada doğayı tahrip edeceğiniz için taşınmalarını öneriyorsunuz. İşte emperyalist utanmazlık budur. Ama bundan daha üzüntü verici ve vahim olanı, bu emperyalist utanmazlığa izin veren yerli işbirlikçilerin olmasıdır.”

“SEDAT CEZAYİRLİOĞLU’NU KONUYU DAHA ETKİLİ ANLATMASI İÇİN ADAY GÖSTERDİK”

“Sedat Cezayirlioğlu’nun yerel öncülüğü büyük önem taşıdı. Onun sayesinde bölgeye ilk girişlerimizi yaptık. Daha sonra bizim İliç ilçe başkanlığımızı yaptı. Seçimlerde de konuyu basına daha etkili bir şekilde anlatsın diye İstanbul’da ikinci bölge üçüncü sıradan aday gösterdim. İstanbul’da çevreci örgüt ve platformlarla kapsamlı temaslarda bulundu.”

Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli

Ümit Özdağ, Zafer Partisi, Erzincan, İliç, Çöpler Altın Madeni, Anagold, TELE1

 

Kaynak: TELE1