Ukrayna’da son durum… Zelenski ‘NATO’dan vazgeçebiliriz’ dedi, üç şart açıkladı

Yayın tarihi: 23 Mart 2022 Çarşamba 8:10 am - Güncelleme: 23 Mart 2022 Çarşamba 9:11 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu 28. gününde. Rusya’dan ‘nükleer tehdit’ mesajı gelirken, Ukrayna lideri Zelenski’nin NATO zirvesinde bir konuşma yapacağı açıklandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon 28. gününde devam ediyor. Rusya’nın “karadan ilerleyişi durma noktasına gelirken” havadan bombardıman ise sürüyor.

Dün Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in henüz Ukrayna’daki amaçlarına ulaşamadığını söyleyerek “Ülkemize yönelik varoluşsal bir tehdit durumunda Putin nükleere başvurabilir” dedi. ABD’den konuya ilişkin açıklama geldi. Pentagon Sözcüsü Kirby, Rusya’nın “nükleer silah tehdidi”ne ilişkin Moskova yönetiminin nükleer silah konuşlanmasını değiştirip değiştirmediğini yakından takip ettiklerini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya ile müzakerelerin “zor” ve “tartışmalı” şekilde devam ettiğini söyledi. Bu arada Zelenskiy’nin basın sözcüsü Sergii Nykyforov, Zelenski’nin NATO üyesi ülke liderlerine konuşma yapacağını açıkladı.

CANLI ANLATIMI

21:10 | ABD: RUS GÜÇLERİ UKRAYNA’DA SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevcut belgeler ışığında ABD yönetiminin, Rus güçlerinin Ukrayna’da “savaş suçları” işlediği sonucuna ulaştığını açıkladı.

20:49 |RUSYA-İSRAİL GÖRÜŞMESİ

Rusya Lideri Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Naftali Bennet ile telefonda görüştü. İki lider görüşmede Ukrayna’daki son durumu ele aldı.

 

18:00 | KREMLİN: PUTİN’İN ÖZEL TEMSİLCİSİ ÇUBAYS İSTİFA ETTİ

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Rusya Lideri Vladimir Putin’in Özel Temsilcisi Anatoliy Çubays’ın istifa ettiğini bildirdi. Çubays, Ukrayna meselesinde barışçıl çözüm istediği iddia edilmişti.

 

14:16 | ZELENSKİ ‘NATO’YA ÜYELİK ADIMINDAN VAZGEÇEBİLİRİZ’ DEDİ, ÜÇ ŞART AÇIKLADI 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya’nın ateşkes koşulları arasında yer alan NATO üyeliği adımı için önemli bir açıklama yaptı. Zelenski, Rus askerlerinin geri çekilmesi, ateşkes sağlanması ve Ukrayna’nın güvenliğinin garanti edilmesi koşuluyla ülkesinin NATO üyeliği adımından vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi.

Zelenski, Ukrayna televizyonlarında yayımlanan röportajında, bunun, NATO konusunda Ukrayna ile ne yapılacağını bilmeyen Batı için, güvenliğini garantiye almak isteyen Ukrayna için ve NATO’nun daha fazla genişlemesini istemeyen Rusya için bir uzlaşma olduğunu açıkladı.

Zelenski, Rus askerlerinin geri çekilmesi, ateşkes sağlanması ve Ukrayna’nın güvenliğinin garanti edilmesi koşuluyla ülkesinin NATO üyeliği adımından vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi.

12:48 | RUSYA’DAN NATO’YA ‘BARIŞ GÜCÜ’ UYARISI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Kiev yönetiminin sürekli pozisyon değiştirmesi nedeniyle Ukrayna ile müzakereler zor. Ukrayna’ya barış gücü göndermek, Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmaya yol açabilir” dedi.

10:55 | ‘PUTİN G-20 ZİRVESİNE KATILMAYI PLANLIYOR’

Rusya’nın Cakarta Büyükelçisi Lyudmila Vorobyova, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yıl Endonezya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek G20 zirvesine katılmayı planladığını duyurdu.

Büyükelçi Lyudmila Vorobyova düzenlediği basın toplantısında, “Yalnızca G20 değil, birçok kuruluş Rusya’yı sınır dışı etmeye çalışıyor. Batı’nın tepkisi kesinlikle orantısız” dedi.

Açıklama, bazı üyeler tarafından ülkenin gruptan çıkarılması yönündeki çağrılarının ardından geldi.

‘Putin G-20 zirvesine katılmayı planlıyor’

10:00 | ZELENSKİ, NATO ZİRVESİ’NDE KONUŞACAK

Kiev ile Moskova arasındaki barış müzakerelerinden henüz somut sonuç çıkmazken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin yarın Brüksel’de düzenlenecek NATO zirvesine videokonferans yöntemiyle katılarak liderlere hitap edeceği açıklandı. Zelenskiy’nin basın sözcüsü Sergii Nykyforov, Ukrayna devlet başkanının zirveye çevrimiçi olarak katılacağını söyledi.

Açıklamaya göre, Zelenskiy’nin toplantıda bir konuşma yapması bekleniyor. Ukrayna devlet başkanının, konuşması haricinde bazı oturumlara da katılabileceği belirtildi.

Bir NATO yetkilisi de AFP’ye verdiği demeçte, Zelenskiy’nin NATO üyesi ülke liderlerine konuşma yapması için davet edildiğini söyledi. Yetkili, “Bu, ittifakın liderlerinin Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Rusya’nın operasyonları sebebiyle Ukrayna halkının karşı karşıya kaldığı zor durumu anlatırken doğrudan dinleyebilmesi için bir fırsat olacak” dedi. (BBC Türkçe)

08:00 | ZELENSKİ’DEN MÜZAKERE YORUMU: ZOR VE TARTIŞMALI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Telegram kanalından paylaştığı görüntüde, Rusya ile müzakere ve ülkesindeki çatışma bölgelerinden sivillerin tahliye süreçlerine dair açıklamalarda bulundu. Zelenski, Rusya ile müzakerelerin “zor” ve “tartışmalı” şekilde devam ettiğini söyledi.

Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakere sürecine değinen Zelenskiy, “Rusya’yı barışa ve bu acımasız savaşı sonlandırmaya zorlamak için çeşitli düzeylerde çalışmalara devam ediyoruz” dedi. Müzakerelerin her gün yapıldığını belirten Zelenskiy, “Müzakereler çok zor ve bazen tartışmalı şekilde devam ediyor ancak adım adım ilerliyoruz” şeklinde konuştu.

Hafta içinde NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerinin yapılacağına dikkati çeken Zelenski, Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketlerinin uygulanabileceğini ifade etti.

07:57 | UKRAYNA: 7 BİNDEN FAZLA MARİUPOL SAKİNİ TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 7 binden fazla Mariupol sakininin tahliye edildiğini açıkladı. Vereşçuk, sosyal medya üzerinden yayınladığı görüntüde, Ukrayna’da çatışmaların yaşandığı yerlerden sivillerin tahliye süreci ile ilgili bilgi paylaştı.

Mariupol sakinlerinin tahliyesi için insani yardım koridorlarını çalıştırdıklarını belirten Vereşçuk, “Berdyansk kentinden 1100 Mariupol sakini tahliye edildi. Ayrıca 5 bin 926 kişi şahsi araçlarla Mariupol şehrinden insani yardım koridorlarından Zaporijya kentine ulaştı.” dedi.

Mariupol’ün bazı köylerinde tahliyelerin Rus askeri güçlerince engellendiğini vurgulayan Vereşçuk, Berdyansk’a tıbbi ve gıda malzemelerini ulaştırdıklarını ve buradaki tahliyelere yarın devam edeceklerini dile getirdi.

07:56 | AB’DEN NAVALNİ TEPKİSİ: DERİN ÜZÜNTÜ DUYDUK

Avrupa Birliği (AB) de Rus muhalif Navalni’ye yolsuzluk yaptığı ve mahkeme üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 9 yıl hapis cezasına çarptırılmasını kınayarak tepki gösterdi. AB Konseyi’nden yapılan açıklamada, kararın şiddetle kınandığı, ayrıca duruşmaların, gözlemcilerin erişemeyeceği, kapalı bir ortamda yürütülmesinden derin üzüntü duyulduğu bildirildi.

Açıklamada, Rus hukuk sisteminin Navalni’ye karşı “araçsallaştırıldığı” yinelenirken, Rusya’daki iç baskının Ukrayna saldırıları sürerken daha da arttığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca “Rus hükümeti, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı gösterilmesine ilişkin tüm uluslararası yükümlülükleri ve taahhütleri açıkça görmezden gelmeye devam ediyor. Rus makamlarına Navalnıy’ın derhal ve koşulsuz serbest bırakılması için çağrımızı yineliyoruz” ifadesi yer aldı.

07:53 | ABD’DEN NAVALNİ TEPKİSİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rus muhalif Navalni’nin hapis cezası almasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.  Navalni’ye hapis cezasına tepki gösteren Price, kararın siyasi motivasyonlarla alındığını ve haksız olduğunu savundu.

Rusya’da tutuklu Rus muhalif Navalnıy, yolsuzluk yaptığı ve mahkeme üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Duruşmada suçunu kabul etmeyen Navalnıy, temyiz mahkemesine başvurarak söz konusu karara itirazda bulunabilecek.

Rusya-Ukrayna savaşının 27’inci günü…Rusya’dan nükleer silah açıklaması!