Rusya-Ukrayna savaşının 27’inci günü…Rusya’dan nükleer silah açıklaması!

Yayın tarihi: 22 Mart 2022 Salı 11:28 am - Güncelleme: 22 Mart 2022 Salı 10:43 pm

Ukrayna’nın Rusya’ya başlattığı operasyon 27’inci gününde. Ukrayna lideri Zelenski, bir kez daha Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yüz yüze görüşme için çağrıda bulundu.

Ukrayna-Rusya savaşı 27. gününde devam ediyor. Ukrayna ordusu Rus askerlerinin mühimmat ve yiyecek stoklarının bitmek üzere olduğu yönünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Rus kuvvetlerinin tankerlerle doldurulan üç günlük yakıt ikmali var” denildi.

Bu arada ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Kiev’in biyolojik ve kimyasal silah ürettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını; ancak Moskova’nın sürekli bu konuda açıklamaya yapıyor olmasının kendilerinin biyolojik veya kimyasal silah kullanmayı düşündüklerine dair “açık bir sinyal” olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ise bir kez daha iki lider arasında yüz yüze bir görüşme ayarlanması için Rusya lideri Vladimir Putin’e çağrıda bulundu. Zelenski, “Görüşmeden bu savaşı durdurmak için neye hazır olduklarını anlamak imkansız” dedi.

CANLI ANLATIM

22:39 RUSYA’DAN NÜKLEER SİLAH AÇIKLAMASI

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov: Varoluşsal bir tehdit görmesi durumunda Putin nükleer silahlara başvurabilir

21:33 | ABD: BİDEN YENİ YAPTIRIMLAR DUYURACAK

 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Başkan Biden’ın, Avrupa’daki temasları kapsamında Rusya’ya Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağını açıkladı.

 

16:33 | PESKOV: UKRAYNA İLE MÜZAKERELERİN DAHA HIZLI OLMASINI İSTİYORUZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin, Rusya ile muhtemel uzlaşma konularının Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiği yönündeki açıklamasını yorumlayan Peskov, ‘Ukrayna, egemen bir devlet ve burada devlet içinde süreçler olabilir ve olmalıdır’ ifadesini kullandı.

Peskov, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelere ilişkin, ‘İki heyetin müzakere masasında bulundurduğu maddeler de var. Bunların ayrıntılarına giremem. Bunların kamuoyuyla paylaşılmasının, istediğimizden daha yavaş ve daha az kapsayıcı süren müzakere sürecine zarar vereceğinden eminiz’ değerlendirmesini yaptı.

Müzakerelerin daha hızlı ve kapsamlı olmasını istediklerini dile getiren Peskov, Rus ordusunun Ukrayna’da ele geçirdiği bölgelerde yerel yönetimlerin belirlenmesi için özel birimlerin oluşturulmadığını savundu. (AA)

14:20 | UKRAYNA: BUGÜNE KADAR 117 ÇOCUK ÖLDÜ, 155’İ YARALANDI

Ukrayna Başsavcılığı, savaşın başladığı 24 Şubat’tan 22 Mart’a kadar ilk belirlemelere göre, 117 çocuğun yaşamını yitirdiğini 155 çocuğun da yaralandığını söyledi.

Yapılan açıklamada, Rus ordusunca bugüne kadar düzenlenen bombardımanlarda 548 eğitim kurumunun hasar gördüğünü bunlardan 72’sinin tamamen yıkılarak kullanılamaz hale geldiği öne sürüldü.

Bombardımanlardan en çok Kiev, Harkiv ve Çernigiv’de yaşayan çocukların etkilendi bildirildi.

14:13 | ABRAMOVİÇ’İN İKİ YATI DA TÜRKİYE’DE DEMİRLEDİ

Rus milyarder Roman Abramoviç’in mega yatı ‘Eclipse’, Muğla’nın Marmaris ilçesine geldi. Bir diğer yatı ‘My Solaris’ ise dün Bodrum’a demirledi.

İngiliz hükümetinin el koyduğu, Chelsea Futbol Kulübü’nün sahibi, Rus iş insanı Roman Abramoviç’in 163,5 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğindeki 1,2 milyar dolarlık yatı ‘Eclipse’, bu sabah Yunanistan’ın Rodos Adası’ndan Marmaris’e geldi. Mega yat Marmaris Limanı büyük iskelesine demirledi. Abramoviç’in korumaları, üç yüzme havuzu, özel sinema salonları, dalış ve su sporları ekipmanları ve iki mini denizaltısı bulunan mega yat Eclipse ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

Bir diğer yatı ‘My Solaris’ dün Bodrum’a demirlemişti. Savaş nedeniyle ülkelerine dönemeyen ve Bodrum’da bulunan Ukraynalı yelken sporcuları ise Abramoviç’in yatının ilçeye demirlemesi üzere bir bota binerek Kumbahçe açıklarına gelip, protestoda bulundu. Ukrayna bayrakları açan sporcular, savaşa hayır sloganı attı. Bir süre sonra ise bölgeye Sahil Güvenlik ekipleri gelerek yelken sporcularını Sahil Güvenlik Komutanlığına götürdü.

12:42 | AKAR: MARİUPOL’DEN TAHLİYELERİN GELECEK SAATLERDE GERÇEKLEŞEBİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Mariupol’deki durumu yakından takip ettiklerini belirterek, “Bir an önce oradaki masum insanların bölgeden tahliye edilebilmeleri için gayret gösteriyoruz. Önümüzdeki günlerde, saatlerde bunun gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

12:14 | ABD BAŞKANI BİDEN: RUSYA, UKRAYNA’DA KÖŞEYE SIKIŞTI

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’da hipersonik füze kullandığını, bunun nedeninin ise Rusya’nın köşeye sıkışması olduğunu söyledi.

Biden, Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal ve biyolojik silah bulunduğu iddialarını da reddederek, Rusya’nın iddialarının Ukrayna’da bu silahları kullanmak için bahane olabileceğini öne sürdü.

Biden konuşmasında, “Fark ettiyseniz Rusya Ukrayna’da hipersonik füze kullandı. Bu yapabilecekleri tek şeydi. Bu bir dolaylı silah. Bunun tek farkı ise durdurulmasının neredeyse imkansız olması. Rus ordusunun bunu kullanmasının bir nedeni vardı. Şu anda köşeye sıkıştılar. Putin bu derece güç ve birliği öngöremedi” ifadelerinı kullandı.

11:22 | ZELENSKİY: DONESTK, LUHANSK VE KIRIM’IN STATÜSÜNÜ GÖRÜŞMEYE HAZIRIM

Ukrayna Devlet Başkan Volodomir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bir kez daha yüze yüze müzakerelere çağırdı. Yerel medyaya konuşan Zelenski, Putin’le savaşı bitirmek için ‘herhangi bir formatta masaya oturmaya hazır olduğunu’ söyledi.

Zelenskiy bu görüşmede Donestk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin yanı sıra Kırım’ın da statüsünün tartışılabileceğini ifade etti. Zelenskiy şunları kaydetti: “Müzakere ekiplerine söylediğim gibi siz tüm bu değişiklikler hakkında bahsederken ve onlar tarihi nitelikte olabilir, biz hiçbir yere gidemeyiz, referanduma geleceğiz. Uzlaşma formatına halk karar verecek ama onların ne olacağı ise bizim Rusya ile müzakerelerimizin meselesi olacak. Bu nedenle her halükarda bu yolu halkımızla birlikte yürümeye ve her şeyi yapmaya hazırım.”

09:30 | SOYLU: TÜRKİYE’YE 58 BİN UKRAYNALI GELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ukrayna’daki savaş başladığından itibaren Türkiye’ye 58 bin Ukraynalının geldiğini söyledi. Bakan Soylu, TV NET’te yayınlanan Net Bakış Özel programında konuştu.

Türkiye’deki mültecilerin sayıları ve durumlarına ilişkin soru üzerine Soylu, “Ukrayna’daki savaş başladığından itibaren Türkiye’ye 58 bin Ukraynalı geldi” dedi. Bu sayının 30 bine yakınının kara yoluyla, 900 civarının ise üçüncü ülkeler üzerinden hava yoluyla ülkeye giriş yaptığını belirten Soylu, gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.

08:17 | İSVİÇRE, UKRAYNA’YA SİLAH DESTEĞİ KAPSAMINDA POLONYA’YA MÜHİMMAT GÖNDERMEYECEK

İsviçre hükümeti, Ukrayna’ya silah desteği vermesi için Polonya’ya mühimmat sevk etmeyeceğini açıkladı. Polonya ziyareti sırasında devlet televizyonu SRF’ye konuşan İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis, Ukrayna-Rusya savaşı ve Rusya’ya yönelik yaptırımları değerlendirdi.

Cassis, ziyareti sırasında görüştüğü Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki’nin kendisine Ukrayna için Polonya’ya mühimmat yollama önerisinde bulunduğunu aktararak, “Bu öneri bizim tarafsızlığımız için uygun değil. Bunu Morawiecki’ye de açıkça belirttim” dedi.

Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin ise Cassis, “Polonya hükümeti, yaptırımlara tam destek talebinde de bulundu. Sayın Başbakan’a sadece yaptırımları desteklemekle kalmayıp daha fazlasını yaptığımızı ilettim” şeklinde konuştu.

Ukrayna-Rusya savaşının ardından NATO ülkeleri, Ukrayna’ya binlerce tanksavar ve yüzlerce hava savunma füzesinin yanı sıra yüklü miktarda hafif silah ve mühimmat stoku gönderme kararı almıştı. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de 450 milyon avro değerinde silah desteği, 50 milyon avro değerinde koruyucu ekipman için harekete geçmişti.

Ukrayna’da son durum… Kremlin’den Putin-Zelenski görüşmesi açıklaması