Ukrayna NATO silahlarının ticaretinin büyüyüp genişlediği pazar haline geliyor

Yayın tarihi: 22 Eylül 2022 Perşembe 8:12 am - Güncelleme: 22 Eylül 2022 Perşembe 8:12 am

Okay Deprem

:

Federal Almanya Cumhuriyeti, Ukrayna’ya silah tedarik etme sürecine her geçen gün daha fazla dâhil oluyor. Kask ve zırhlı yeleklerden başlayan Almanlar zaman içinde silah tedarik yelpazelerini, “Gepard” adlı tank gibi paletli, zırhlı uçaksavar sistemlerine kadar genişletmeyi becerdiler. Şimdilerde ise, Kanzler Şolz halen tereddüt halinde olsa da, Leopard tanklarının sevk edilmesi meselesi karara bağlanmaya çalışılıyor.

Alman tarafının her şeye karşın tereddüt içinde olmasının nedenlerinin sayısı ise az sayılmaz. NATO üyesi ülkeler tarafından Kiev Yönetimi’ne şu ana kadar gönderilen silahların ticaretini yapmaktan dolayı az sayıda Ukrayna askeri hüküm giymedi bugüne değin. İnternette günümüzde taşınabilir uçaksavar ve tanksavar sistemler, tüfekler, otomatik silahlar, mayın ve mühimmatların oldukça uygun fiyatlar eşliğinde sunuldukları siteleri bulmak hiç de zor değil.

Bremen’den Ukrayna’ya kadar “askeri yardım” kapsamında ağır silah tedariki

Bu konudaki en güncel örneklerden bir tanesi Almanya’nın Bremen şehrinde yaşandı. “Freikorps” adlı basın organından Alman gazeteciler, bir grup Ukraynalının “Floriana” adlı geminin güvertesinde “FIM – 92 Stinger” markalı uçaksavar güdümlü füzeleri taşımakta olduklarına dair bir haber yayınladı. Türkiye yönüne doğru gitmeye hazırlanan geminin Ukrayna bayrağı taşıdığı yazılıydı haberde. Buna göre, söz konusu silah sistemlerinin seri numaralarını kontrol eden Alman emniyet birimi yetkilileri, adı geçen “stinger” füzelerinin Avrupa’dan Ukrayna’ya “askeri yardım” kapsamında yollanmak üzere olduğunu tespit etmişlerdi. Kiev ise, söz konusu olayı yalanlamayı tercih ederken, Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, belirtilen FIM-92’lerden Ukrayna’nın silah depolarında zaten bulunduğunu teyit etti. Ne var ki Alman gazeteciler araştırmalarını sürdürdüler ve internetteki Telegram uygulamasında Ukrayna’ya ait yazışmalarda silah ticareti yapmak maksadıyla bir “darknet” platformunda aktif olarak sahte siparişler verildiğini keşfettiler. Muhtemelen söz konusu hadise iki silah satıcısı grup arasındaki rekabet ile ilgiliydi. Mevcut durumda, söz konusu sitede bahsedilen ilanlar Almanya’nın Ukrayna’ya hâlihazırda temin etmiş olduğu aynı “stingerleri” satmayla ilgiliydi.

Çatışma bölgelerine sevk edilen İsveç silahları Ukrayna üzerinden gidiyor

Ukrayna bandıralı geminin gerçekten de Türkiye’ye hareket etmeye hazırlandığı tespit edildi. Geçtiğimiz yaz aylarında medya ve basın organlarında, çalıntı silahların Ukraynalı ordu mensuplarınca Türkiye’deki Kürt silahlı unsurlarına satılmakta olduğuna dair sayısız haber çıkmıştı. Ankara, kendisine karşı savaşan silahlı Kürt unsurların eline İsveç yapımlı bomba atarların geçtiği konusundaki endişelerini İsveç tarafı ile paylaşmıştı. Türkiye hükümeti, Ştokholm’a konuya dair açıklama beklediklerine dair not gönderirken, İsveçliler ise söz konusu bomba atarların bir şekilde önce Ukrayna’ya tedarik edildiği, ancak oradan sonra kuvvetle muhtemel ilgili bölgelere ulaştırıldığı şeklinde bir açıklamada bulunmuşlardı. Evvelden de Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin 92. Tugayına ait askeri personelinin, üç tane taşınabilir hava savunma sistemi ve de bunlara yerleştirilen 24 adeta roketi “kaybettiğine” dair bilgisayar korsanları bir takım askeri tedarik dokümanlarına ulaşmışlardı…