UEFA, Rusya kararından döndü, Ukrayna turnuvalardan çekildi

Yayın tarihi: 27 Eylül 2023 Çarşamba 5:14 pm - Güncelleme: 27 Eylül 2023 Çarşamba 5:14 pm

UEFA, Rusya’nın 17 yaş altı takımlarının turnuvalara katılımına yeşil ışık yaktı. Ukrayna karara tepki olarak turnuvalardan çekildi ve boykot çağrısında bulundu. Çağrıya iki ülkeden destek geldi.

17 yaş altı Rus sporcular, UEFA tarafından düzenlenen organizasyonlara yeniden katılabilecek.

UEFA’nın Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde gerçekleştirilen İcra Komitesi toplantısında alınan kararla, 17 yaş altı kadın ve erkek Rus sporcuların, ulusal marş çalınmadan, tarafsız bayrak ve formayla UEFA organizasyonlarına katılmalarına izin verildi.

UEFA’dan yapılan açıklamada, “Yetişkinlerin eylemlerinin bedelini, küçük yaştaki kız ve erkekler ödememeli. Futbol, sadece barış ve umut üzerine mesaj vermeyi sürdürecek” ifadeleri kullanıldı.

Yetişkinlerde, Rus takımlarının UEFA organizasyonlarından men edilmesine yönelik uygulama ise devam edecek.

UKRAYNA’DAN TEPKİ VE ÇAĞRI

Ukrayna, Avrupa Futbol Federasyonları Birliğinin (UEFA) Rusya’nın 17 yaş altı takımlarının Avrupa müsabakalarına tekrar katılmasına yeşil ışık yakmasının ardından Rus takımlarının yer aldığı turnuvalarda oynamayacağını açıkladı. Ukrayna Futbol Federasyonu (UAF), UEFA’yı kararını yeniden gözden geçirmeye ve diğer ülkeleri de Rus takımlarına karşı oynamamaya çağırdı.

UAF, Rus takımlarının katılacağı “hiçbir müsabakada” yer almayacağını teyit ederek UEFA üyesi federasyonlara da Rus takımlarının katılacağı maçları boykot etmesi çağrısında bulundu. UAF’ın konuya ilişkin açıklamasında, “Rusya Federasyonu tarafından Ukrayna’ya karşı yürütülen düşmanlıkların ortasında Rus takımlarının müsabakalara geri dönmesinin temelsiz olduğu ve Rusya’nın saldırgan politikasını hoş gördüğü” ifadeleri yer aldı.

İNGİLTERE VE POLONYA’DAN UKRAYNA’YA DESTEK

Euronews’in aktardığı habere göre UEFA’nın kararına tepki gösteren İngiltere ve Polonya Futbol Federasyonları da Ukrayna’ya destek vererek takımlarının Rusya’ya karşı oynamayacağını duyurdu.

UEFA’NIN RUSYA YAPTIRIMI

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle Şubat 2022’den bu yana Rus sporcuların, UEFA organizasyonlarına katılmasına izin verilmiyor.