Türkiye’de ilk: Öksürük sesinden kişinin korona olup olmadığı anlaşılacak

Yayın tarihi: 15 Eylül 2021 Çarşamba 2:51 pm - Güncelleme: 15 Eylül 2021 Çarşamba 2:51 pm

Türkiye’de ilk defa yapay zeka tabanlı ‘ses ve öksürük’ ile koronavirüs başta olmak üzere birçok hastalığı teşhis edebilecek yazılım geliştirildi.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfü Genç öncülüğünde geliştirilen yazılım sayesinde koronavirüs tespiti ‘ses ve öksürük’ ile yapılabilecek. 3 bin veri ile ses ve öksürük kayıtlarına göre kişinin koronavirüs olup olmadığını saptadıklarını belirten Doç. Dr. Genç, başarı oranının ise yüzde 60 ila 80 arasında olduğunu kaydetti.

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfü Genç ve ekibi tarafından “Hastalık Teşhisi ve Hasta Takibi için Yapay Zeka Destekli Akıllı Bileklik Tasarım ve Uygulaması” Projesi KOSGEB ve ilgili kurullar tarafından kabul edilerek desteklendi. Dr. Genç, yaygın semptomları ateş ve öksürük şeklinde olan koronavirüs enfeksiyonunun verilerini bu yazılım ile işleyerek erken teşhis ve kesin tanıdan sonra hastanın uzaktan canlı takip sistemini proje kapsamında başarı ile gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yazılımda öksürük sesinden hızlı koronavirüs testi çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Doç. Dr. Genç, ilk kez bu testin mobil uygulamaya eklendiğini ve yüzde 60 ila 80 arasında doğru sonuç alındığını vurguladı.