Türkiye’de 8 Mart! Sadece 2024 yılında 72 kadın katledildi

Yayın tarihi: 8 Mart 2024 Cuma 10:30 am - Güncelleme: 8 Mart 2024 Cuma 10:30 am

İstanbul Sözleşmesi’nin raftan kaldırıldığı Türkiye’de sadece 2024 yılının ilk gününden bugüne kadar 72 kadın katledildi.

Dünya’nın ‘Kadınlar Günü’ olarak kutladığı 8 Mart’ta Türkiye’nin gündeminde yine kadın cinayetleri var. Şubat ayında en az 36 kadın öldürüldü, 17 kadın şüpheli şekilde öldü. 2024 yılının ilk gününden bugüne ise kadar ise 72 kadın katledildi.

 2023 yılında ise 315 kadın öldürülürken, 248 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

KADINLAR TANIDIĞI ERKEKLER TARAFINDAN KATLEDİLİYOR!

Hayatını kaybeden kadınların büyük çoğunluğu evli oldukları, boşanmış veya boşanmak üzere oldukları erkekler, erkek arkadaşları ve eski erkek arkadaşları oluşturdu. Kadınların ölümüne neden olan erkekler arasında akrabaları olanlar da yer aldı. Yüzlerce kadının hayatı, çocukların annesi, annelerin çocukları ellerinden alındı. Yine birçok erkek ‘iyi hal’ indirimi aldı. Mahkemelerde skandal savunmalar konuşuldu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TEK İMZAYLA KALKTI

Türkiye’nin dinmek bilmeyen ve her geçen gün giderek artan sorunu kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için ortaya çıkan tam adı ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ olan İstanbul Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açıldı. Sözleşme 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girdi.

Toplumda eşitlik ve kadın haklarının ön plana çıktığı sözleşmeye gericiler tarafından kelimenin tam anlamıyla bir ‘saldırı’ düzenlendi. Toplumsal cinsiyet eşitliğini düzenleyen 3. ve 4. maddelerin ‘toplum yapısı’na zarar verdiği öne sürülen İstanbul Sözleşmesi’nin ‘Kadın beyanı esastır’ ilkesi de bir başka hedef oldu.

Şubat 2020’de, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Sözleşme’nin gözden geçirileceği gündeme getirildi.

20 Mart 2021 tarihinde Resmî Gazete’de bir gecede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile AİHM kurallarını esas alan bir insan hakları sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye bakımından feshedilmesine karar verildi.

New York’ta katledilen kadın işçilerden bugüne… 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Kaynak: TELE1