Türkiye de sipariş etmişti! Koronavirüs aşısında yaş sınırı

Yayın tarihi: 30 Kasım 2020 Pazartesi 7:01 pm - Güncelleme: 30 Kasım 2020 Pazartesi 7:35 pm

Çin’den sipariş edilen 50 milyon doz koronavirüs aşısının 59 yaş altındaki gruplara uygulandığı öğrenildi.

Yeni tip koronavirüs salgınının yayılmaz hızı artmaya devam ederken aşı çalışmalarından da haberler gelmeye devam ediyor. Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 50 milyon doz koronavirüs aşısı için Çin ile anlaşıldığını duyurmuştu. Koronavirüs aşı çalışmalarıyla ilgili detaylar ortaya çıkarken CoronaVac isimli aşının faz çalışmalarında 59 yaş altına yapılacağı öğrenildi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, Çin aşısının atak yaptığını belirterek, “Bizdeki güvenlik verileri kullanılarak ruhsat verilebilir” dedi. Eraksoy, aşının faz çalışmalarında 59 yaş altındaki gruplara uygulandığını belirtti. Eraksoy, şöyle konuştu:

“Firma 59 yaş üstüne yönelik bir çözüm bulana kadar bu aşı, bu gruba uygulanmayacaktır. İlk aşamada 59 yaş altı sağlık çalışanlarına, altta yatan hastalığı olan dediğimiz kanser, şeker, böbrek hastalarına, organ nakli olanlara ve Kovid-19’un ağır seyretme ihtimali olanlara yapılacaktır. İnsanlarla iç içe olan, temasın fazla olduğu meslek grupları aşılama açısından önde gelir.”

NE OLMUŞTU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs mücadelede Çin menşeli CoronaVac aşısı için sözleşme yapıldığını belirtmişti. Koca, “Aralık, ocak ve şubat ayında bir sorun olmazsa toplam 50 milyon doz aşı için imza atıldı.” demişti. Ayrıca Çin menşeili aşının vatandaşlara ücretsiz yapılacağı söylenmişti.