Türkiye ne verdi, ne aldı? Haldun Solmaztürk ‘Erdoğan-Miçotakis’ görüşmesinin perde arkasını anlattı

Yayın tarihi: 11 Aralık 2023 Pazartesi 11:01 am - Güncelleme: 11 Aralık 2023 Pazartesi 11:03 am

Siyaset bilimci Haldun Solmaztürk, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüşmesini TELE1 ekranlarında değerlendirdi. Solmaztürk, “Önümüzdeki günlerde Kıbrıs’la ilgili yeni gelişmeler olabileceğini düşünüyorum” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl “Artık benim için öyle biri yok” dediği Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile geçtiğimiz günlerde bir araya geldi. Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik yeni bir dönemi başlatırken, görüşmenin perde arkasına yönelik çok sayıda senaryo da gündeme geldi.

Erdoğan-Miçotakis görüşmesi, TELE1’de ekrana gelen ‘Türkiye’nin Yönü’ programında masaya yatırıldı. Program konuklarından siyaset bilimci Haldun Solmaztürk, bu tür ziyaretlerin çok daha önceden planlandığına dikkat çekerek, Avrupa Konseyi’ne sunulan belgeyi işaret etti. Solmaztürk, “Önümüzdeki günlerde Kıbrıs’la ilgili yeni gelişmeler yaşanabileceğini ve bunun altyapısının hazırlanmış olabileceğini düşünüyorum” dedi.

“ÖNCE TOPLUM HAZIRLANMALI”

Solmaztürk, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bugünden yarına çözüm olmaz ama çözüme gidecek yolu açacak. Her iki tarafta da olumlu havanın oluşması şart. Toplumlar buna hazırlanmadan siyasi girişimlerin başarılı olması değil başlatılması bile mümkün değil.”

“ERDOĞAN’IN TUTARLI BİR DURUŞU YOK”

“Erdoğan’ın ‘Benim için Miçotakis diye biri kalmamıştır’ dedikten sonra önündekiler alkışlıyor. Alkışlayanlar Erdoğan’ın atadığı bakanlar. Herhangi bir ülkede devlet başkanını böyle alkışlayan bakanlar kurulu görüyor muyuz hiç. Ne kadar gayriciddi, ne kadar gülünç… Duygusal, anlık demeçlerle, onun emrinde olan atadığı kişilerin alkışlarıyla dış politika yürütülmez. Erdoğan’ın tutarlı bir duruşu yok.”

“BU TÜR ZİYARETLER ÇOK ÖNCEDEN PLANLANIR”

“Bu tür ziyaretler çok daha önceden planlanır. Ancak bu planlı ziyaretten bu aşamada neyi hedefliyordu diye sorarsak, 29 Kasım’da komisyonun hazırladığı Türkiye’yle ilişkilerin fotoğrafını çeken bir belge vardı. Avrupa Konseyi’ne verilen. Orada açıkça ele alınan bazı konular var. Bunlardan biri Geri Kabul Anlaşması. Kaçak sığınmacıların tekrar Türkiye’ye iade edilmesiyle ilgili husus da var. Başka şeyler de var.”

“KIBRIS’LA İLGİLİ YENİ GELİŞMELER YAŞANABİLİR”

“Bizim açımızdan önemli olan Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle, vize serbestliği. Olsa olsa iş adamlarıyla öğrencilere vize kolaylığı sağlanabilir belki. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusu biraz daha ümitvar ifadelerle ele alınmıştı o belgede. Benim görebildiğim kadarıyla Kıbrıs öne çıkıyor. Avrupa Birliği açıkça şunu söylüyor: Bizden bir şey bekliyorsan sen de bir şeyler vermelisin, bu vereceğin şeylerin başında da Kıbrıs geliyor. Önümüzdeki günlerde Kıbrıs’la ilgili yeni gelişmeler olabileceğini düşünüyorum. Bunun altyapısının hazırlanmış olabileceğini düşünüyorum. Avrupa’dan gelecek özellikle maddi destek vaadi karşılığında ve önümüzdeki yerel seçimde kullanılabilecek Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize kolaylığı karşılığında yeni bir müzakere başlatılabilir.”

Erdoğan ‘Benim için böyle biri yok’ dediği Miçotakis’le görüştü

Kaynak: TELE1