Türkiye’nin İsrail‘e ihracatı ve İsrail’den tüm ithalatı durdurduğu bildirildi. İsrail Dışişleri Bakanı kararı doğrulayarak AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi.

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg’e konuşan iki Türk yetkiliye göre; Türkiye, İsrail’e ihracatı ve İsrail’den tüm ithalatı durdurdu.

Haberin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz bir açıklama yaptı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail ile anlaşmaları bozduğunu söyleyen Katz, İsrail’in yerel üretime ve diğer ülkelerden ithalata odaklanarak ticari alternatifler yaratmak için çalışacağını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre iki ülke arasındaki ticaret 2023’te 6,8 milyar dolar değerindeydi ve bunun yüzde 76’sı Türkiye’nin ihracatıydı. 2024 yılının ilk çeyreğinde İsrail Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler listesinde 12’nci sırada. İthalat sıralamasında ise İsrail ilk çeyrekte 32’nci sırada yer aldı.

Gazze’ye saldırılar sonrası Türkiye, İsrail’le ticarete devam etmiş, tepkiler üzerine kısmi kısıtlama kararı alınmıştı. Erdoğan daha sonra Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’le bir soru üzerine “İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz. O iş bitti. Bunu da kısa zaman önce Dışişleri Bakanım açıkladı” demişti.

Ensar Vakfı İsrail’le ticareti yalanlamaya çalışırken doğruladı

DW muhabirinden Erdoğan’a ‘İsrail ile ticaret’ sorusu

Katliam başka ticaret başka… AKP’li Nihat Zeybekçi İsrail’le ticareti böyle savundu