AKP’nin oyları eridi! Seçime damga vuran parti CHP oldu

Yayın tarihi: 31 Mart 2024 Pazar 5:00 pm - Güncelleme: 1 Nisan 2024 Pazartesi 1:41 am

Türkiye genelinde oy verme işlemi saat 17.00 itibarıyla sona erdi. Doğudaki 32 ilde sandıklar 16.00 itibarıyla diğer illerde ise 17.00 itibarıyla kapandı. Seçime damga vuran parti CHP oldu. AKP’nin yönettiği Bursa, Giresun, Balıkesir, Denizli, Uşak, Kilis, Afyonkarahisar, Kırıkkale, Amasya, Zonguldak, Adıyaman’da Türkiye genelinde birinci parti çıkan CHP’nin adayları seçimi önde bitirdi. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş, İzmir’de ise kazanan isim Cemil Tugay oldu.

Türkiye 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için sandık başına gitti. Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi saat 16.00 itibarıyla sona erdi. Diğer illerde saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi ise saat 17.00 itibarıyla sona erdi.

İŞTE İL İL SEÇİM SONUÇLARI…

Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy verecek. 34 siyasi partinin adayının yarışacağı seçimlerde, ülke genelinde, 206 bin 845 sandık kuruldu, yaklaşık bin de seyyar sandık oluşturuldu. 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapıldı.

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER…

00.30 EKREM İMAMOĞLU SARAÇHANE’DE

Seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle birlikte İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Saraçhane’ye geldi. İstanbul’da sanıkların yüzde 95’i açıldı. Ekrem İmamoğlu bu sonuçlara göre, seçimi yüzde 50.91’lik oy oranıyla önde bitirdi. Saraçhane’de konuşan Ekrem İmamoğlu, “Bir kişinin vesayet dönemi bugün itibariyle bitmiştir. Cumhuriyet ve demokrasi bugün itibarıyla tam yol ileri demiştir. Bugün millet kazandı” dedi.

23.53 MUHARREM İNCE’DEN AÇIKLAMA

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Bu seçimin galibi Cumhuriyet Halk Partisi’dir, seçilen belediye başkanlarını kutluyorum.

23.40 – ÖZGÜR ÖZEL AÇIKLAMA YAPTI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Merkezi’nde toplanan kalabalığa seslendi.

23.27 – EKREM İMAMOĞLU AÇIKLAMA YAPTI

Seçimi önde götüren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptığı açıklamada, “Bir milyonun biraz daha üzerinde bir farkla birinci durumdayız” dedi.

23.10 – İSTANBUL’DA SANDIKLARIN YÜZDE 80’İ AÇILDI

İstanbul’da sandıkların yüzde 80’i açılmışken durum şöyle:

Ekrem İmamoğlu: Yüzde 50.57

Murat Kurum: Yüzde 40.68

22.45 AHMET YENER’DEN AÇIKLAMA

YSK Başkanı Ahmet Yener şu açıklamayı yaptı:

An itibarıyla veri akışı devam etmektedir. İl, ilçe seçim kurulu başkanlarımıza YSK personeline sandıklarda görevli olanlar siyasi parti temsilcilerine özenli çalışmaları için teşekkür ediyorum. Sonuçların siyasi partilerimize, adaylarımıza ve Türk halkına hayırlı olmasını diliyorum.

22.25 – İSTANBUL’DA OYLARIN YÜZDE 74’Ü AÇILDI

İstanbul’da oyların yüzde 74.20’si açıldı. Ekrem İmamoğlu seçimi önde götürüyor.

21.54 – İBRAHİM ÖZKAN: AKŞENER YENİDEN ADAY OLMAYACAK

İYİ Parti’den istifa eden İbrahim Özkan, “İYİ Parti Genel Başkanı Akşener; Kurultay kararı alarak yeniden aday olmayacağını açıkladı” paylaşımını yaptı.

21.45 – ÖZGÜR ÖZEL’DEN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Özgür Özel açıklamada bulundu. Özel, “Kaybedilen hukuk devleti vasfının geri gelmesini istiyoruz. Farklılıklarımız zenginliğimizdir. 31 Mart öncesi yaşananlar ne kadar haksız olursa olsun biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak birlik istiyoruz. Biz milletimizin verdiği bu mesajı başımızın üstüne koyuyoruz” diye konuştu.

21.32 – KEMAL KILIÇDAROĞLU: EKİLEN TOHUMLAR FİDE OLDU

CHP’nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçları netleşmeye başlamışken sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:
“Cumhuriyet’in ruhuna ve devrimlerine sahip çıkan bütün vatan evlatlarına selam olsun. Umudu ülkenin dört bir tarafına serpen Cumhuriyet Halk Partisi var olsun. Ülkemizi aydınlıklara götürme yolunda son bir adım kaldı. Ekilen tohumlar fide oldu, fideler çınar olacak… Ağaçlar dikip ormanlara kavuşacağız, rüzgarda dans eden yapraklar gibi, yağmura değecegiz, bir olup mücadelemizi sürdüreceğiz, hep beraber ülkemizi aydınlığa kavuşturacağız.”

21.30 – İSTANBUL’DA OYLARIN YÜZDE 63’Ü AÇILDI

İstanbul’da oyların yüzde 63,2’si açıldı. Ekrem İmamoğlu yüzde 50.25 ile yarışı önde götürüyor. Murat Kurum’un oy oranı ise yüzde 41.04

21.10 – HATAY’DA LÜTFÜ SAVAŞ YENİDEN ÖNE GEÇTİ

Hatay’da CHP’nin adayı Lütfü Savaş, AKP’nin adayı Mehmet Öntürk’ün gerisine düştü. ANKA verilerine göre Hatay’da Lütfü Savaş yeniden öne geçti

21.00 – İSTANBUL’DA İMAMOĞLU FARKLA ÖNDE

İstanbul’da sandıkların yüzde 51.30’u açıldı! İmamoğlu ve Kurum arasındaki fark 387 bin 584.

20.56 – BİLGE YILMAZ İSTİFA ETTİ: AKŞENER’İ İSTİFAYA DAVET EDİYORUM

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Meral Akşener’i istifaya davet ederek partisinden istifa ettiğini duyurdu. Yılmaz’ın paylaşımı şöyle:
“İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’i istifaya davet ediyorum. Önümüzdeki genel seçimlerde ülkemizin AK Parti iktidarının kötü ve beceriksiz yönetiminden kurtulması için bugünden çalışmaya başlamalıyız. Bu sonuçlar göstermiştir ki yapacak çok işimiz var, kaybedecek vaktimiz yok. Bu yönde yapacağım çalışmalara ağırlık verebilmek için İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevimden istifa ediyorum.”

20.41 – MUHARREM ERKEK: KAZANAN ÇANAKKALE OLDU

CHP’nin Çanakkale Belediye Başkan Adayı Muharrem Erkek sosyal medya hesabından, “Çanakkale’de sandıkların tamamı açıldı. Kazanan Çanakkale oldu. Yarından itibaren halkçı belediyeciliği yönetim anlayışımızın merkezine koyarak çalışmaya başlayacağız. İlk gün dediğimiz gibi #BizHazırız #BirlikteYöneteceğiz.” paylaşımını yaptı.

20.30 – İstanbul’un AKP-MHP’li belediyeleri Silivri, Çatalca, Eyüpsultan, Beyoğlu, Üsküdar, Çekmeköy ve Pendik’te CHP öne geçti.

20.50 – KIRIKKALE’DE CHP SÜRPRİZİ

Kırıkkale’de CHP öne geçti.

20.45 – Türkiye genelinde sandıkların yüzde 30’u açıldı.

20.35 – AKP-MHP’nin 2019’da kazandığı 15 ilde CHP öne geçti.

20.30 – AKP’NİN KALELERİNDE CHP ÖNDE

Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Çorum, Amasya, Giresun’da CHP seçimi önde götürüyor.

20.25 – CHP ADAYI BOZBEY: 15 PUAN ÖNDEYİZ

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Adayı Mustafa Bozbey “2 bin 96 sandıkla ilgili yaklaşık olarak 15 puan civarında önde görünüyoruz.” ifadelerini kullanarak önde olduklarını açıkladı.

20.16 – Sandıkların yüzde 23,41’i açıldı

19.55 – İMAMOĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ilk sonuçların ardından ilk açıklama için kamera karşısına geçti. İmamoğlu, “Vatandaşımızın tercihi karşılığını göstermiş durumda” dedi.

19.52 MANSUR YAVAŞ: BÜYÜKŞEHİR TAMAM, İLÇE SONUÇLARINI BEKLİYORUZ

Mansur Yavaş sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Merhaba güzel Başkentin güzel yürekli insanları. Büyükşehir tamam, ilçe sonuçlarını bekliyoruz. Sandık görevlilerimiz hariç tüm hemşehrilerimi saat 22.00’de Ankara Büyükşehir Belediyesi merkez binası bahçesine davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

19.24 – ANKA’ya göre, gelen ilk seçim sonuçları:

İSTANBUL – Ekrem İmamoğlu: Yüzde 58,66 / Murat Kurum: Yüzde 37,66

ANKARA – Mansur Yavaş: Yüzde 64,44 / Turgut Altınok 31,42

İZMİR – Cemil Tugay – Yüzde 53,51 / Hamza Dağ – Yüzde 53,51

İHA’YA GÖRE AKP’NİN TÜM ADAYLARI ÖNDE

19.18 – YAYIN YASAĞI KALDIRILDI

YSK Başkanı Ahmet Yener, “Biz açıklamadan yayın yasağını delen yayın kuruluşları hakkında suç duyurusu bulunacağız” diyerek yayın yasağının kaldırıldığını duyurdu.

19.08 – AA VERİ AKIŞINA BAŞLADI

Anadolu Ajansı veri paylaşımına başladı.

18.56 – ÖZGÜR ÇELİK: İLK SEÇİM SONUÇLARI ULAŞMAYA BAŞLADI

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Sayımlar İstanbul genelinde devam ediyor. İlk sonuçlarımız ulaşmaya başladı. Okullardan ve ilçelerimizden gelen verileri titizlikle inceliyoruz. Erken saatlerden bu yana görevlerini sürdüren ve şu ana kadar seçimlerin sorunsuz ilerlemesini sağlayan tüm partililerimize, gönüllülerimize, görevli memur ve Emniyet yetkililerine teşekkür ediyorum. İBB, İlçe Belediye ve Meclis Üyeliğinde son oy sayılana ve tutanak altına alınana kadar görevimizin başındayız.”

18.26 – AYHAN BİLGEN: GÜCÜMÜZ YETMEDİ

Kars Bağımsız Belediye Başkan Adayı Ayhan Bilgen sosyal medya hesabından, “Kutuplaşma siyasetini önlemeye gücümüz yetmedi. Biz üzerimize düşeni yaptık. Toplum neye layıksa öyle yönetilir. Bize güvenip destek olan herkese teşekkürler. Kazanacak adaya ve KARS’a kolaylık diliyorum” açıklamasını yaptı.

18.00 – YSK TEMSİLCİLERİ TOPLANDI

YSK temsilcileri yayın yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağına karar vermek için toplantıya başladı.

17.58 – YRP’NİN ŞANLIURFA ADAYINDAN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM

Yeniden Refah Partisi Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Kasım Gülpınar sosyal medya hesabından, “Açık Ara Öndeyiz. Tüm sandık görevlilerimize çağrım sandıkları terk etmeyelim…” paylaşımını yaptı.

17.40 – CHP’NİN BURSA ADAYI MUSTAFA BOZBEY’DEN AÇIKLAMA

CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Sahadan aldığımız izlenim Bursa’nın kararını verdiği yönünde. İnşallah ilerleyen saatlerde bunu göreceğiz” dedi.

17.23 – MAHİR POLAT’TAN AÇIKLAMA: TAKİPTE OLACAĞIZ

Fatih Belediye Başkan Adayı Mahir Polat sosyal medya hesabından, “Oy verme işlemi sona erdi. Milletçe tercihimizi yaptık, şimdi heyecanla sonuçları bekliyoruz. Seçim Koordinasyon Merkezimizden anlık olarak takipte olacağız ve sizleri de bilgilendireceğiz. Ekibimizle birlikte hazır ve heyecanlıyız. Şimdiden hayırlı olsun” paylaşımını yaptı.

17.15 – EKREM İMAMOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından, “Kıymetli İstanbullular; Sandıklar 17.00 itibariyle kapandı. İstanbul’da şu ana kadar olumsuz bir durum yaşanmadı. Şimdi, sayım işleminin görevliler ve vatandaşlar tarafından titizlikle takip edilmesi süreci başladı. Tüm vatandaşlarımızı süreci dikkatle takibe davet ediyorum. Asla rehavete kapılmadan tüm oylarımıza sahip çıkacağız” paylaşımında bulundu.

17.04 – YSK BAŞKANI AHMET YENER’DEN AÇIKLAMA

YSK Başkanı Ahmet Yener sandıkların kapanmasının ardından açıklamada bulundu. Yener, “Sayım ve döküm işlemleri tamamlanan sandıkların veri girişleri sisteme verilmeye başlanmıştır. Oy kullanma süreci, bazı münferit olaylar haricinde sorunsuz olarak tamamlanmıştır” diye konuştu.

17.-01 – Özgür Özel sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Bugün sandığa giderek demokrasiye oylarıyla katkı sunan tüm yurttaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye sandık başına gitti!

 

Kaynak: TELE1