TÜRKEN Vakfı yurdu başka sonbahara

Yayın tarihi: 13 Eylül 2022 Salı 8:21 am - Güncelleme: 13 Eylül 2022 Salı 8:59 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, TURKEN-USA Vakfı’nın New York-Manhattan’da yaptırdığı 21 katlı lüks yurt binası tamamlanamadığı için bu yıl açılışını yapamayacak.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler yıllık Genel kurul toplantısında konuşmak için 20 Eylül’de New York’ta olacak. Geçen yıl New York’ta yapımı tamamlanan ‘Türkevi’nin açılışını yapan Erdoğan’ın bu yıl ‘TÜRKEN yurdunun’ açılışını yapacağı bildirilmişti. Ancak inşaat tamamlanamadı.

Erdoğan geçen yıl New York’a yaptığı ziyaret sırasında Vakıf Başkanı Behram Tura”n ve yöneticilerle görüşmüş, inşaatla ilgili bilgi almıştı. İnşaatın önündeki tabelada 2018 yılında temeli atılan lüks yurdun 2020 Sonbaharında tamamlanacağı yazıyordu. TÜRKEN Vakfı öğrenci yurdunun son durumunu görüntüledik. İnşaatın yavaş ilerlediği görülüyor.

Türken Vakfı lüks yurt inşaatının son görüntüsü (Eylül 2022)

Bina bitince böyle olacak

‘Türken-USA’ Vakfı, ‘CNY RESIDENTIAL LLC’ inşaat şirketiyle çalışıyordu. Şirket sözleşmesinin ihlal edildiği ve ‘5 milyon 307 bin 310’ dolarlık ücretinin ödenmediği gerekçesiyle New York Mahkemesi’nde TÜRKEN aleyhine haciz davası açmıştı.Dava dosyasında 24 Kasım 2020 itibariyle ‘işçilik, hizmet ve malzemelerin mutabık kalınan fiyat ve değerinin ’30 milyon 200 bin 368 dolar 80 sent’ olduğu anlatılıyor, şirkete ‘5 milyon 140 bin 551 dolar 49 sentin’ ödenmediği yer alıyor.

İnşaat şirketinin binaya ipotek koydurmasıyla durma noktasına gelen inşaat için TÜRKEN ‘FAST TRACK CONSTRUCTION’ adlı inşaat şirketiyle anlaştı. Şirketi inşaatın kalan kısmını üstlendi.
‘TURKEN Foundation’ Vakfı’nın Suudi Arabistan İslam Kalkınma Bankası’ndan Haziran 2020’de 35 milyon dolar borç aldığı ortaya çıkmıştı.

TÜRKEN bünyesindeki ENSAR ve TÜRGEV Vakıfları ayrı ayrı geçen Mayıs ayında (gelir-giderleri) ABD Adalet Bakanlığı’nın resmi denetimine alınmıştı. Resmi belgelerde TÜRKEN Vakfı’nın kuruluş tarihi 2014’den 2020 yılına kadar ENSAR ve TÜRGEV’in kasasına toplam ’60 milyon 520 bin 732 dolar’ girdiği görülüyor.

Bunun ’34 milyon 989 bin 602’ doları ENSAR Vakfı, ‘25 milyon 531 bin 129’ doları da TÜRGEV belgesinde yer alıyor.

ENSAR ve TÜRGEV ABD Adalet Bakanlığı’nın resmi denetiminde

Sadece arazisine ‘15 buçuk milyon dolar’ ödenen 21 katlı binanın kaç milyon dolara  mal olacağı bilinmiyor. Vakıf yöneticilerinden bugüne kadar bir açıklama yapılmadı.
TÜRGEV Vakfı adına Bilal Erdoğan’la ENSAR Vakfı adına İsmail Cenk Dilberoğlu’nun Delaware Eyalet Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği kefalet mektubuyla TÜRKEN Vakfı (Turken foundation Inc) 2014 yılında Erdoğan’ın kuzeni Halil Mutlu tarafından  kuruldu.

Behram Turan başkanı olduğu TÜRKEN Vakfı’nın Yönetim Kurulu’nda eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak ile Haluk Gani, Ahmet Bayraktutar, Ömer Faruk Albayrak ve İbrahim Bacacı bulunuyor.