ENSAR ve TÜRGEV ABD Adalet Bakanlığı’nın resmi denetiminde

Yayın tarihi: 23 Mayıs 2022 Pazartesi 12:10 am - Güncelleme: 23 Mayıs 2022 Pazartesi 7:52 am

Yılmaz Polat

ENSAR ve TÜRGEV Vakıfları ayrı ayrı ABD Adalet Bakanlığı’na başvurup resmi kayıt yaptırdı.  Başvuruyu 18 Mayıs tarihinde TÜRKEN Vakfı Başkanı Behram Turan yaptı.

TÜRKEN-ABD, Vakfı’nın bünyesinde yer alan ENSAR ve TÜRGEV Vakıfları yıllar sonra neden ayrı ayrı ABD Adalet Bakanlığı’na resmi kayıt yaptırmak zorunda kaldı?

Ensar ve Türgev Vakıfları bundan böylece ABD’deki faaliyetleri, geliri ve harcamaları konusunda Adalet Bakanlığı’na her 6 ayda bir bildirimde bulunmak zorunda. Adalet Bakanlığı iki vakfın siyasi etkinlikleri ve faaliyetlerini ayrıntılı biçimde istiyor.

7121’ numaralı 15’er sayfalık resmi kayıtta müracaat eden kuruluş ‘Turken Foundation Inc.’ olarak gösteriliyor.

Böylece Ensar ve Türgev Vakıfları ayrı ayrı ABD Adalet Bakanlığı, (Yabancı Ülke Temsilcileri Kayıt Yasası- Foreign Agents Registration Act) FARA’ya kayıtlı ülkelerin yer aldığı listenin ‘Türkiye’ bölümüne girdi.

FARA’nın ülkeler listesinde o ülke için çalışan lobi şirketleri, siyasi partilerin ABD temsilcilikleri ile kurumların gelir ve yaptığı harcamalarla ilgili bildirimler yer alıyor. AKP’de ABD temsilciliği de 15 Mayıs’ta Adalet Bakanlığı’na kayıt yaptırmıştı.

Ulaştığım resmi belgelere göre, TÜRKEN Vakfı’nın kuruluş tarihi 2014’den 2020 yılına kadar ENSAR ve TÜRGEV’in kasasına toplam ’60 milyon 520 bin 732 dolar’ girmiş.

Bunun ’34 milyon 989 bin 602’ doları ENSAR Vakfı, ‘25 milyon 531 bin 129’ doları da TÜRGEV’in belgesinde yer alıyor.
Belgede ENSAR’ın, ‘TÜRKEN Vakfı’nın misyonuna maddi destek sağladığı’ bilgisi veriliyor.

TÜRKEN Vakfı en pahalı kentlerinden New York Manhattan’da bir gökdelen yaptırıyor.

İşte Erdoğan’ın kızının yönetimde olduğu TÜRKEN Vakfı’nın yönetim kurulu

 

Belgede iki vakfın ABD’de inşaat işlerine harcadığı miktarlar tarihleriyle yazıyor.

 

Belgelerde TÜRKEN Vakfı’nın çeşitli tarihlerde New York’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı bağış toplantılar ile Vakfın sponsor olduğu Türkiye gezileri tarihleriyle bildiriliyor.

Vakıflar tanıtılırken ‘hayır kurumu’ oldukları yazıyor, Türk yasalarına uyguın olarak kamu kurumlarıyla (çoğunlukla belediyeler ve üniversitelerle) hizmet projeleri yaptığı antatılıyor.

TÜRKEN Vakfı, Ensar ile Türgev Vakıflarının birleşerek ABD’de ‘Turken Foundation Inc’ adıyla 2014 yılında Delaware Eyaleti’nde kuruldu.

 

TÜRKEN Vakfı bünyesindeki , ENSAR ve TÜRGEV Vakıfları için yıllar sonra neden ABD Adalet Bakanlığı’na resmi kayıt yaptırmak zorunda kaldı? Yada mecbur mu bırakıldı? Bilmiyoruz.

Behram Turan’ın başkanı olduğu TÜRKEN Vakfı’nın (IRS) Vergi Dairesine her yıl gönderdiği belgeleri zaman zaman yayınlıyorum.

Ancak TÜRKEN’in ana gövdesini oluşturan Ensar ve Türgev vakıflarıyla ilgili Adalet Bakanlığı’na ayrı ayrı resmi kayıt yaptırması gerçekten ilginç.

Bu sorunun yanıtını TÜRKEN Başkanı Behram Turan verirse memnun oluruz. Tabii şeffaflık adına milyon dolarlık ‘Bağışçıları’ açıklarsa da..

Belgelerde ilginç notlar var. Zaman zaman okuyucularla paylaşacağım.