Türk donanması Cumhuriyetin 100. yılında Boğaz’ı selamladı!

Yayın tarihi: 29 Ekim 2023 Pazar 3:01 pm - Güncelleme: 29 Ekim 2023 Pazar 6:04 pm

Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünde Türk donanması tarihin en büyük resmigeçidini gerçekleştirdi. Boğazda büyük bir kalabalığın izlediği geçitte, Türk donanması AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunduğu Vahdettin Köşkü’nü selamladı.

Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları kapsamında, TCG Anadolu’nun da aralarında bulunduğu 100 gemi İstanbul Boğazı’ndan geçit töreni düzenlendi. Türk Yıldızları gösteri uçakları da İstanbul Boğazı üzerinde nefes kesen bir gösteri gerçekleştirdi.

Türk Donanması’na ait 100 gemi, Boğaz’dan geçerken Cumhuriyet’in 100. yılında Dolmabahçe’de değil Vahdettin Köşkü’nde olmayı tercih eden AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve dolayısıyla Vahdettin Köşkü’nü selamladı.

VATANDAŞLAR İSTANBUL BOĞAZI’NA AKIN ETTİ

Türk Yıldızları’nın tarihi gösterisini izlemek isteyen on binlerce vatandaş, İstanbul Boğazı’na akın etti. Hem Anadolu Yakası’ndaki hem Avrupa Yakası’ndaki vatandaşlar, gösteriyi dikkatle takip etti.

“VAHDETTİN KÖŞKÜ NEYİN SEMBOLİZMİ?”

Gazeteci Murat Yetkin, Türk donanmasının Vahdettin Köşkü’nü selamlayacak olmasını konu edinen yazısında “Vahdettin Köşkü neyin sembolizmi?” diye sordu.
Yetkin şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyet’le taçlandırılan İstiklâl Savaşı bir devrimdir. Ezilen dünya halklarına örnek olmuş bir devrimdir. Sömürgeci dönemin sonunu getirmiş bir devrimdir.
İstiklâl Savaşının ruhunu özetleyen cümleler arasında, 1918 Mondros Mütarekesi ardından İstanbul’a gelen Mustafa Kemal’in, 1915’te Çanakkale’yi geçemeyen işgalci güçlerin savaş gemileri, arasından tekneyle geçerken söylediği kayda geçen “Geldikleri gibi giderler” sözü vardır.
Anadolu’da milli direniş hareketi yükselirken işgalcilerle işbirliği içinde İstiklâl Savaşını terörist bir kalkışma olarak gösterip savaş açansa, İstiklâl Savaşının sonunda bir İngiliz savaş gemisiyle Türkiye’yi terk edecek olan son Osmanlı Sultanı Vahdettin idi. Vahdettin’in giderken Zehra isimli bir cariyesine bağışladığı Çengelköy sırtlarındaki Boğaz’a nazır Vahdettin Köşkü, ilk kez Cumhurbaşkanı seçildiği 2014 yılından bu yana İstanbul’daki çalışma makamı olarak kullanılıyor.
Erdoğan Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 parça gemiden oluşan Türk donanmasını zaman zaman yapılan şekilde Dolmabahçe Sarayı’ndan değil, Vahdettin Köşkü’nden selamlamaya karar verdi. Cumhuriyetin Yüzüncü yılında Türk Donanması da Vahdettin Köşkü’ndeki Cumhurbaşkanı’nı selamlayacaktı.
Erdoğan’ın ne yapmak, nereye varmak istediğini uzun uzun tartışmak da mümkün ama şu noktada gereksiz. Halkın Atatürk ve Cumhuriyetin idrakine yeniden varan kesiminin artık giderek Erdoğan’dan bu yöndeki beklentilerini de bir yana bırakmaya başladığı da görünüyor.”

Cumhuriyetin 100. yılı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor