Türk-ABD Adalet Bakanlıkları arasında iş birliği

Yayın tarihi: 12 Haziran 2021 Cumartesi 10:28 am - Güncelleme: 12 Haziran 2021 Cumartesi 10:28 am

Biden-Erdoğan görüşmesi öncesi Türk ve ABD Adalet bakanlıkları arasında uzun süredir kesilen işbirliği yeniden başlıyor. İki Bakanlık arasında ortak projeler düzenlenmesi yolunda prensip anlaşmasına varıldığı bildiriliyor.

Türk Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Dairesi’nin isteği üzerine New York ve Boston bölgesinden iki Amerikalı yargıç nisan ayında internet üzerinden Türk hakimlere bir seminer(webinar) düzenledi.

Amerikalı yargıçlar yaklaşık 50 Türk yargı mensubuna ‘ABD Federal yargı sistemini’ anlattı, ‘insan hakları’ konusunda sorularını cevaplandırdı. Edinilen bilgiye göre, yüz yüze eğitimler başlayıncaya kadar seminerler devam edecek. Pandemi sona erince ABD davetleri başlayacak.

2018 yılında ABD, Küresel Magnitsky Yasası kapsamında Türkiye ile yaşanan rahip Brunson krizi sırasında Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla birlikte yaptırım listesine almış, rahip bırakılınca yaptırım kaldırılmıştı.

ABD Adalet Bakanlığı AKP döneminde başlayan bir uygulamayla Ankara’da bir danışman savcı bulunduruyor. Danışman savcı Adalet Bakanlığı’nın kısa adı OPDAT olan (Office of Overseas Prosecutorial Development Assistance and Training) Denizaşırı Adli Takibatı Geliştirme Yardımı ve eğitim Dairesi bünyesinde görev yapıyor.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit başkanlığında üst düzey bir heyet 2016 yılında Adalet Bakanlığı’nın davetlisi olarak ABD hukuk sistemi hakkında temaslar yapmıştı. World Justice Project- Dünya Adalet Projesi adlı kuruluş geçen yıl yayınladığı raporunda Türkiye’yi ‘Temel Haklar’ sıralamasında 128 ülke arasında 123’üncü sıraya koydu.
Başkanlık sistemine geçen Türkiye, ‘Hükümetlerin Yetkileri Üzerindeki Kısıtlamalar’ başlıklı bölümde , 124’üncü sırada yer alıyor.