Tunç Soyer’e bir soruşturma daha!

Yayın tarihi: 22 Kasım 2023 Çarşamba 4:21 pm - Güncelleme: 22 Kasım 2023 Çarşamba 4:23 pm

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e; ‘Vahdettin’ soruşturmasının ardından, Seferihisar belediye başkanı olduğu dönemde bir kilise çanını Yunanistan Konsolosluğu’na verdiği iddiasıyla bir soruşturma daha açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında ‘Vahdettin’ soruşturmasının ardından bir soruşturma daha başlatıldı.

Soyer’e, 14 yıl önce Seferihisar belediye başkanı olduğu dönemde eski belediye binasının önündeki Rum kilisesine ait çanı Yunanistan Konsolosluğu’na verdiği iddiasıyla soruşturma açıldığı öğrenildi.

SOYER YALANLADI

İddiayı yalanlayan Soyer, Seferihisar belediye başkanı seçildikten sonra eski binayı hiç kullanmadığını, görevini yeni binada sürdürdüğünü belirtti.

“BUGÜN BİR BAŞKA SORUŞTURMA GELDİ…”

Soyer, katıldığı Sözcü TV yayınında şunları söyledi:

“Bugün bir başka soruşturma geldi; ondan bahsetmek isterim. 14 yıl önce ben Seferihisar belediye başkanıyken bir iddia ortaya atılmış; hiç benim görmediğim duymadığım bir şey. ‘Belediye binası önünde alarm çanı olarak kullanılan tarihi Rum kilisesine ait çanın başkanlık makamının önünde sergilendiği, tarihi eser niteliğinde olduğu iddia edilen bu çanın ilgili makamlara bildirmeden tarafımca Yunan Konsolosluğu’na verildiği’ iddiasıyla başka bir soruşturma açıldı.”

NE OLMUŞTU?

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Eylül 2022’de TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i hedef almıştı.

Erdoğan, Tunç Soyer için “Bu adamın istikameti filan yok. Bu, pusulayı şaşırmış ve terbiyeden uzak. Tarihini hakaretle ifade etmeye çalışan bir insan, bir defa bu milletin bir evladı olamaz” ifadelerini kullanırken, Yanardağ ile ilgili ise şunları söylemişti:

“Tarihini hakaretle ifade etmeye çalışan bir insan, bir defa bu milletin bir evladı olamaz. 33 sene Osmanlı’yı idare eden bir Sultan Abdülhamid’e utanmadan, sıkılmadan öyle yakıştırmalar yapılması asla kabul edilemez. Bir de Merdan Yanardağ diye birisi var. O da Osmanlı hakkında ahlaksız ifadeler kullanıyor, hakaretler ediyor. Bu ifadeleri kesinlikle nefret suçuna da girer. Tabii bunların üzerine gitmemiz lazım. Yani bu meydan o kadar boş değil. Bunu bilmeleri gerekecek. Ecdadımıza eğer layık olacaksak bunlara hukuk çerçevesinde gereğini yapmamız lazım.”

Tunç Soyer’e, şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümünde, Atatürk’ten alıntı yaptığı sözlerle Osmanlı Devleti ve son padişah Vahdettin’i eleştirdiği için İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma açılmıştı.

Soyer’in Osmanlı Devleti’ni ve yöneticilerini hedef gösterdiği, kişinin hatırasına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarını işlediği iddia edilmişti.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği’nin 16 Kasım’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiği yazıda, Soyer’in 9 Eylül’deki konuşmasına ilişkin soruşturma açıldığı bildirildi. Müfettişler belediyeden Soyer’in konuşmasının görüntülerini istemişti.

Soyer’in Atatürk’ten alıntı yaptığı “100 yıl önceydi. Bu toprakları yönetenler gaflet, delalet ve hatta hıyanet içindeydi. Gençler, kadınları, çocukları, geleceği hiç düşünmediler. Sadece saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar. İnsanlık onurumuzu, bağımsızlık tutkumuzu ve yaşam hakkımızı ayaklar altına aldılar ve teslim oldular” sözleri gerekçe gösterilmişti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e Vahdettin soruşturması

Kaynak: TELE1