İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e Vahdettin soruşturması

Yayın tarihi: 21 Kasım 2023 Salı 5:05 pm - Güncelleme: 21 Kasım 2023 Salı 6:19 pm

İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında, İzmir’in 100’üncü yıl kutlamalarında yaptığı konuşmada Osmanlı Devleti’ne ve son padişah Vahdettin’e hakaret ettiği iddiasıyla soruşturma başlattı.

İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında, kentin 100’üncü yılındaki programda yaptığı konuşma nedeniyle soruşturma başlattı. İz Gazete’nin haberine göre; iki müfettiş görevlendiren bakanlık, Soyer’in Osmanlı’yı ve yöneticilerini hedef gösterdiği, kişinin hatırasına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarını işlediğini iddia etti.

SOYER: SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM

Soyer, sosyal medya hesabından kendisi hakkında açılan soruşturmaya ilişkin açıklama yaptı. Sözlerinin arkasında durduğunun altını çizen Soyer, şunları söyledi:

“İçişleri Bakanlığı’nın 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı kutlamalarındaki konuşmamdan dolayı bana soruşturma açtığını öğrendim.

Sözlerim Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’undan alınmıştır.

Maksadım çok açıktır:

Milletin egemenliğine göz dikenlere karşı Cumhuriyetimizin yüz yıllık değerlerini ve devrimlerini savunmak, tüm tehlike ve tehditlere karşı korumak.

Her sözümün arkasındayım. Buyrun, buradayım.

Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir. İlelebet yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!”

REFERANS ATATÜRK’ÜN NUTKU

Soyer, o tarihi konuşmasında; “100 yıl önceydi. Bu toprakları yönetenler, gaflet, dalâlet ve hatta hıyanet içindeydi. Sadece, saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar. İnsanlık onurumuzu, bağımsızlık tutkumuzu ve yaşam hakkımızı ayaklar altına aldılar. Teslim oldular. Ve bir sabah emperyalist ülkeler kirli emelleriyle güzelim şehrimizi işgal etti” ifadelerini kullanmıştı.

ERDOĞAN MERDAN YANARDAĞ İLE TUNÇ SOYER’İ HEDEF ALMIŞTI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Eylül 2022’de TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i hedef almıştı.

Erdoğan, Tunç Soyer için “Bu adamın istikameti filan yok. Bu, pusulayı şaşırmış ve terbiyeden uzak. Tarihini hakaretle ifade etmeye çalışan bir insan, bir defa bu milletin bir evladı olamaz” ifadelerini kullanırken, Yanardağ ile ilgili ise şunları söylemişti:

“Tarihini hakaretle ifade etmeye çalışan bir insan, bir defa bu milletin bir evladı olamaz. 33 sene Osmanlı’yı idare eden bir Sultan Abdülhamid’e utanmadan, sıkılmadan öyle yakıştırmalar yapılması asla kabul edilemez. Bir de Merdan Yanardağ diye birisi var. O da Osmanlı hakkında ahlaksız ifadeler kullanıyor, hakaretler ediyor. Bu ifadeleri kesinlikle nefret suçuna da girer. Tabii bunların üzerine gitmemiz lazım. Yani bu meydan o kadar boş değil. Bunu bilmeleri gerekecek. Ecdadımıza eğer layık olacaksak bunlara hukuk çerçevesinde gereğini yapmamız lazım.”

Erdoğan Merdan Yanardağ’ı hedef aldı!

ÖZEL TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise Erdoğan’a şu sözlerle tepki göstermişti:

“AKP Genel Başkanı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’i ve gazeteci Merdan Yanardağ’ı tehdit etmiş. Mustafa Kemal Atatürk’ün değil onu idam etmek isteyen Vahdettin’in yanında saf tutmuş. Kendisine yakışan da budur!”

Kaynak: TELE1