TÜİK’te ‘ölüm’ sessizliği! 2 yıldır istatistikler açıklanmıyor

Yayın tarihi: 19 Aralık 2022 Pazartesi 10:43 am - Güncelleme: 19 Aralık 2022 Pazartesi 10:43 am

Koronavirüs salgınının yaşandığı 2020 ve 2021 yıllarına ait ölüm verileri TÜİK tarafından gizlenmeye devam ediyor. İçişleri ve Sağlık Bakanlığı’nı işaret eden TÜİK, “çalışmaların henüz tamamlanmamış olması nedeniyle ertelendi” açıklamasını yaptı.

Koronavirüs salgının pik yaptığı dönemlerdeki ölüm raporlarını gizleyen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2 yıldır istatistikleri açıklamıyor. Bu sebeple en fazla ölümün hangi illerde yaşandığı ve ölüm nedenleri verilerine erişilemiyor.

TÜİK, TOPU BAKANLIKLARA ATTI

Birgün’ün haberine göre, CİMER aracılığıyla İçişleri Bakanlığı’na “Bu yıl ülke genelinde kaç kişi intihar ederek yaşamına son vermiştir?” sorusuna TÜİK şu yanıtı verdi:

“CİMER başvurunuz ilgisi nedeni ile kurumumuza yönlendirilmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini, İçişleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) veri tabanında yer alan ölüm verisi, Sağlık Bakanlığı Ölüm Bildirim Sistemi’nden elde edilen ölüm nedeni verisi kayıtlarından derlemektedir” denildi. Ayrıca TÜİK’in yanıtında “‘Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2020’ haber bülteninin yayınlanması istatistiklerin elde edildiği Kurumlardaki idari kayıtlardaki çalışmaların henüz tamamlanmamış olması nedeniyle ertelenmiş, bu durum 23 Haziran 2021 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur.

“ÇALIŞMALARIN DEVAM ETMESİ NEDENİYLE ERTELENDİ”

Ulusal Veri Yayınlama Takvimine göre, 24 Haziran 2022 tarihinde saat 10.00’da yayımlanması planlanan ‘Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2021’ haber bülteni ise, istatistiklerin elde edildiği kurumların idari kayıtlarındaki çalışmaların devam etmesi nedeniyle ertelenmiştir” ifadeleri kullanıldı.

BAKAN KOCA DA TÜİK’İ İŞARET ETMİŞTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, geçmişte yaptığı açıklamada verilerin gizlenmesiyle ilgili TÜİK’i işaret etmişti.

Koca, Meclis’teki Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2020 yılındaki ölüm raporlarının açıklanmamasıyla ilgili, “O, TÜİK’in sorunu, açıkladığında hepimiz göreceğiz” demişti.

Koronavirüs geçirenlerde hastalığın bıraktığı hasarlardan dolayı, gelecek 3 yıl boyunca mevcut ölümlerin 3-4 katı kadar kayıp beklendiğini kaydeden Koca, “TÜİK açıkladığında en az 2 hatta 3 kat olduğunu göreceğiz. Covid-19’un yıkıcı etkisi basit değildi, çok büyüktü” diye konuşmuştu.

KORONAVİRÜS SÜRECİNDE TARTIŞMA YARATTI

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka ve ölüm verileri, koronavirüs salgınının başladığı günden bu yana tartışmalara neden oldu. Uzmanlar, bakanlığın salgına dair verileri gizlediğini savundu. Bu sebeple TÜİK’in açıklayacağı ölüm istatistikleri, salgının gerçek can kaybı boyutunu göstermesi bakımından önemli bir veri olacak. Ancak henüz bu veriler açıklanmış değil.

TÜİK ikinci kez “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri” raporunu yayımlamadı