TÜİK ikinci kez “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri” raporunu yayımlamadı

Yayın tarihi: 24 Haziran 2022 Cuma 10:39 am - Güncelleme: 24 Haziran 2022 Cuma 10:39 am

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri” raporunu ikinci kez yayımlamayı erteledi. TÜİK’in iki yıldır yayımlamadığı rapor koronavirüs ölümlerinin gizlendiği eleştirilerine neden oldu.

TÜİK iki yıldır “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri” raporunu yayımlamıyor. Konuyla ilişkin en son 2020’nin nisan ayında açıklama yapan kurum, “Hayat Tabloları, 2019-2021” haber bülteninin yayımlanmasının da erteleneceğini duyurdu.

TÜİK açıklaması şöyle:

“Ölüm Nedeni İstatistikleri, “Ölüm Bildirim Sistemi”nden alınan idari kayıtlar kullanılarak oluşturulmaktadır. Ölüm bildirim formları Uluslararası Hastalık Sınıflaması (UHS-10) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kurallarına uygun olarak derlenmekte ve buna göre ölümün altta yatan nedeni kodlanmaktadır.

Bir önceki yıla ait olup yıl içerisinde adli süreci kesinleşmemiş olan ölüm vakalarına ilişkin formların, adli süreci tamamlandıktan sonra Ölüm Bildirim Sistemine girilmesi nedeniyle referans döneminde yayınlanan haber bülteni içerisinde bir önceki yıla ait tablolar güncellenmektedir.”

TÜİK bile süt zamlarının üretimi azalttığını kanıtladı