TÜİK ve ENAG enflasyonu arasında uçurum!

Yayın tarihi: 4 Aralık 2023 Pazartesi 10:00 am - Güncelleme: 4 Aralık 2023 Pazartesi 12:05 pm

TÜİK’e göre enflasyon yıllık yüzde 61.98 arttı. TÜİK’e göre enflasyon Kasım ayında yüzde 3.28 arttı. ENAG’ın açıklamalarına göre ise yıllık enflasyonu yüzde 129.27 olarak, aylık olarak ise yüzde 5.58 arttı.

Kasım ayında yıllık tüketici enflasyonu bir önceki aya göre artış gösterdi. Kasım ayında tüketici fiyatları yıllık olarak yüzde 61,98 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kasım’da aylık artış yüzde 3,28 olarak gerçekleşti.

ENAG enflasyon verilerini açıkladı!

ÜRETİCİ ENFLASYONU HIZLANDI

Üretici fiyatlarında ise tüketici fiyatlarına göre daha belirgin bir hızlanma dikkat çekti. TÜİK verilerine göre Kasım’da yıllık üretici enflasyonu yüzde 42,25 seviyesine çıktı. Aylık üretici enflasyonu ise yüzde 2,81’e yükseldi. Ekim ayında yıllık üretici enflasyonu yüzde 39,39; aylık üretici enflasyonu ise yüzde 1,94 olarak kaydedilmişti.

ENAG’A GÖRE YÜZDE 129.27

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) kasım ayında yüzde 5,58 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 129,27 olarak gerçekleşti. TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en az aylık artış yüzde 0 ile Sağlık, en fazla yükseliş ise yüzde 12,33 ile Eğlence ve Kültür kaleminde gerçekleşti.

BEDELSİZ DOĞAL GAZ KULLANIMI ENFLASYONA EKLENDİ

Doğalgazda bedelsiz kullanım miktarı olan 25 metreküplük kullanımların enflasyona yansıdığı görüldü.

TÜİK verilerine göre Kasım’da en yüksek artış doğalgaz, su, elektrik gibi faturaları da içeren konut kategorisinde yaşandı. Buna göre konut kategorisi fiyatlarında aylık artış yüzde 11,17 oldu.

Mayıs seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hanelere ilk 25 metreküp doğalgazın Hazine tarafından ödenmesi vaadini hayata geçirmişti.

Kasım ayında havaların soğumasıyla birlikte Türkiye’nin hane başı doğalgaz tüketiminin bu miktarın üzerine çıkması doğalgaz fiyatlarının da TÜFE hesaplamalarına yeniden dahil olması anlamına geliyor.

Konutu yüzde 9,16 ile alkollü içecekler ve tütün; yüzde 3,43 ile haberleşme izledi. Giyim ve ayakkabı kategorisinde Kasım’da aylık negatif enflasyon görüldü.

TÜİK’E GÖRE EN YÜKSEK ARTIŞ LOKANTA VE OTELLERDE

TÜİK verilerine göre, Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %92,86 ile lokanta ve oteller oldu.

Bu grubu yüzde 82,13 ile sağlık; yüzde 81,49 ile eğitim izledi.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2023 yılı Kasım ayı itibarıyla, 23 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 113 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

MEHMET ŞİMŞEK: CESARET VERİCİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklanan resmi enflasyon rakamları hakkında, “cesaret verici” nitelemesinde bulundu.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Mehmet Şimşek şu ifadeleri kullandı:

“Kasım ayında da devam eden çekirdek enflasyondaki düşüş cesaret vericidir.

C endeksindeki aylık artışlar önemli ölçüde zayıfladı:

Eylül %5,28

Ekim %3,72

Kasım %1,96

Bu, enflasyonda ciddi momentum kaybına işaret ediyor.

Yıllıklandırılmış çekirdek enflasyon hedeflerimizle uyumlu.

Enflasyonla mücadele süreç işi; programımızı kararlılıkla uyguluyoruz, başaracağız.”

Kaynak: TELE1