TTB’den İliç açıklaması: Şirkete yargı koruması sağlanması faciaya açıkça davetiye çıkarmıştır

Yayın tarihi: 13 Şubat 2024 Salı 5:54 pm - Güncelleme: 13 Şubat 2024 Salı 5:56 pm

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen maden faciası hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, “TTB’nin de aralarında olduğu örgütlerin hukuk mücadelelerine karşın şirkete yargı koruması sağlanması; yaşanan faciaya açıkça davetiye çıkarmıştır.” denildi.

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni’nde bugün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkiinde toprak kayması meydana geldi. 9 işçinin toprak altında kaldığı belirtildi.

TTB’nin X hesabından konuya ilişkin açıklama yapıldı. TTB’nin açıklaması şöyle:

“Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesi sonucu çok sayıda işçinin göçük altında kaldığı aktarılmaktadır. Geçmişte siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması, TTB’nin de aralarında olduğu örgütlerin hukuk mücadelelerine karşın şirkete yargı koruması sağlanması; yaşanan faciaya açıkça davetiye çıkarmıştır. Gelişmeleri yakından takip ediyor, göçük altında kalan emekçilerin bir an önce sağ salim çıkarılmalarını umuyoruz.”

DAHA ÖNCE DE SİYANÜR İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Daha önce siyanür sızıntısı ile gündeme gelen maden şirketine 16 milyon 441 bin lira ceza kesilmişti. Ruhsatı iptal edilmeye maden şirketinin 7,2 milyon dolarlık (209 milyon lira) vergi cezasının ise silindiği ortaya çıkmıştı.

Göz göre göre geldi! İliç maden faciasında 9 işçi kayıp

İlhan Cihaner: Bu bir toprak kayması değil, burada dağ büyüklüğünde bir siyanürün içi var

İliç Savunucusu Sedat Cezayirlioğlu: Bütün Ortadoğu’yu etkileyecek bir felaket yaşanıyor

 

 

Kaynak: TELE1