İlhan Cihaner: Bu bir toprak kayması değil, burada dağ büyüklüğünde bir siyanürün içi var

Yayın tarihi: 13 Şubat 2024 Salı 5:20 pm - Güncelleme: 13 Şubat 2024 Salı 5:26 pm

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde toprak kayması meydana geldiği kaydedildi. Göçük altında çok sayıda kişinin kaldığı belirtildi. TELE1’de yayınlanan Habere Doğru’ya konuk olan eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, “Bu bir toprak kayması değil. Burada devasa dağ büyüklüğünde bir siyanürün içi var o siyanürlü toprak kaymış durumda” dedi.

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’e ait altın madeninde büyük bir toprak kayması meydana geldiği aktarıldı. Maden ocağının içinde çok sayıda emekçi olduğu söyleniyor. TELE1 canlı yayınına konuk olan eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, “Bu bir toprak kayması değil. Burada devasa dağ büyüklüğünde bir siyanürün içi var, o siyanürlü toprak kaymış durumda. Siyanür barajı, siyanürün içinin tutulduğu o yığın kaymış durumda” ifadelerini kullandı.

Cihaner’in konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Vahşi kapitalist sermaye gelir yağmalar. O süreç içerisinde her türlü kötülüğü, her türlü pisliği yapar. Geriye büyük bir yıkım bırakıp terk eder orayı. Altın madenleri de bunun en somut örneklerinden birisi. Bizim o zaman siyanürle altın aramanın çevreye zarar verdiğini, çevre hukukumuza TCK’daki belli maddelere aykırı olduğu şeklinde bir soruşturma benim talimatımla başlamıştı. Ama dediğim gibi maalesef soruşturmanın üzeri örtüldü. Yıllardır orada görevde bulunan insanlar yıllardır bu tehlikeye dikkat çekiyorlar. Hatırlayacak olursanız bir yıl önce de bir siyanür borusu delinmişti. O zaman bunun böyle olacağı belliydi. 

Bu bir toprak kayması değil. Burada devasa dağ büyüklüğünde bir siyanürün içi var o siyanürlü toprak kaymış durumda. Siyanür barajı, siyanürün içinin tutulduğu o yığın kaymış durumda. Bu sanki doğal bir toprak kayması gibi veriliyor. Bunlar şimdi kontrolsüz bir alana dağıldı. Bu tarz bir şeyin yaşanması kaçınılmazdı zaten. Büyük bir çevre felaketi ve büyük bir emekçi katliamı tartışmasız.”

Kaynak: TELE1