TTB’den deprem bölgesi çıkışı: Bakanlık manipülasyon yerine önlem almalıdır

Yayın tarihi: 6 Eylül 2023 Çarşamba 6:43 pm - Güncelleme: 6 Eylül 2023 Çarşamba 6:43 pm

TTB; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın deprem bölgesindeki hava kalitesinin iyi olduğu açıklamasına karşı, “Manipülasyon yapmak yerine partikül madde kirliliğini önlemek için derhal gerekli önlemleri almalıdır” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremlerinin üzerinden yedi ay geçti.

Türk Tabipleri Birliği(TTB), deprem bölgesindeki hava kirliliği konusunda bir açıklama yayınladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bölgedeki havanın kalitesinin iyi olduğu yönündeki açıklamasına tepki gösterilen açıklamada, “Bakanlık hava kalitesi verilerinde manipülasyon yapmak yerine partikül madde kirliliğini önlemek için derhal gerekli önlemleri almalıdır” denildi.

“TEMİZ HAVA HAKTIR”

TTB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Şubat depremlerinin üzerinden 7 ay geçti.

Deprem bölgesinde yıkım ve enkaz taşıma sırasında ortaya çıkan hava kirliliği, halk sağlığını yaşamsal düzeyde tehdit etmektedir.

Afetin insan eliyle felakete dönüştüğü şubat depremlerinin ardından 6 ay boyunca partikül madde ölçümü raporlanmayan bölgede; Türk Tabipleri Birliği ve Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından yapılan ölçümler, partikül madde limit değerlerinin aşıldığını göstermektedir. Bunun üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, deprem bölgesindeki geçmişe dönük hava kalitesi verilerini “iyi” olarak yayımlamış; öyle ki deprem günü ve takip edenler günlerde dahi en yoğun yıkımın yaşandığı bölgelerdeki hava kalitesi “güzel bir hava” olarak tanımlamıştır.

Bakanlık hava kalitesi verilerinde manipülasyon yapmak yerine partikül madde kirliliğini önlemek için derhal gerekli önlemleri almalıdır. Temiz hava haktır.”

TTB “Koronavirüs bitmedi” dedi!