Trump’ın evinde yapılan aramada ‘nükleer silah’ detayı

Yayın tarihi: 7 Eylül 2022 Çarşamba 9:53 am - Güncelleme: 7 Eylül 2022 Çarşamba 9:53 am

FBI’ın, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın evinde yaptığı aramada bir ülkenin nükleer silahlarına ait gizli belgeler bulduğu iddia edildi.

Deutsche Welle’de yer alan habere göre, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın konutunda yapılan aramada bir ülkenin nükleer silahlarına ait gizli belgeler bulunduğu öne sürüldü.

Washington Post gazetesi, FBI’ın (Federal Soruşturma Bürosu) ağustos ayı başında Trump’ın evinde yaptığı aramada bu belgeleri ele geçirdiğini yazdı. Belgelerin hangi ülkeye ait olduğu ise bilinmiyor.

YÜKSEK RÜTBELİ ASKERLER DAHİ ERİŞEMİYOR

İddiaya göre, Trump’ın evinde el konulan bazı belgeler çok hassas bilgiler içeriyor ve birçok yüksek rütbeli ulusal güvenlik görevlisi dahi bu belgelere erişemiyor. Sadece Başkan ve kabinenin bazı üyeleri hükümet temsilcilerini bu belgeler hakkında bilgi sahibi olabilmeleri için yetkilendirebiliyor. ABD’nin bazı gizli operasyonlarından hükümet içinde yalnızca birkaç kişinin haberdar olmasına izin veriliyor ve buna dair belgeler de genellikle güvenli tesislerde kontrolden sorumlu memurlarca gözetim altında tutuluyor.

ABD’deki ankette dikkat çeken Trump – Biden sonucu

100’DEN FAZLA GİZLİ BELGEYE EL KONULDU

FBI 8 Ağustos’ta Trump’ın Florida eyaletinde yer alan Mar-a-Lago’daki konutunda arama yapmış ve bir kısmı “çok gizli” olmak üzere 100’den fazla gizli belgeye el koyuldu. Adalet Bakanlığı FBI’ın Trump’ın evinde yaptığı aramaya dayanak olan gerekçeyi Ağustos sonunda yayınlandı. Trump hakkında söz konusu belgeleri özel konutunda saklayarak yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle cezai bir soruşturmanın yürütüldüğü bildirdi.

TRUMP ‘SİYASİ’ HAREKET OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Trump ise Adalet Bakanlığı ve FBI’ın siyasi gerekçelerle hareket ettiğini öne sürdü. FBI Mayıs ayında da Trump’ın Mar-a-Lago’daki konutunda 15 kutu belgeye el koymuş, incelemeler sonucunda bu kutularda 184 gizli belgeye ulaşıldığı bildirilmişti. Trump’ın ekibi yargı kararıyla FBI’ya bunun sonrasında aralarında 17’si “çok gizli” olan 38 gizli belge daha teslim etti. Trump’ın toplam 300 gizli belgeyi konutunda sakladığı belirtiliyor.