Trump ve Pence bir araya geldi: Kongre’yi işgal edenler bizi temsil etmiyor

Yayın tarihi: 12 Ocak 2021 Salı 10:11 am - Güncelleme: 12 Ocak 2021 Salı 10:11 am

Amerika Birleşik Devletleri’nin mevcut Başkanı Donald Trump ile yardımcısı Pence, Trump destekçilerinin Kongre baskınının ardından ilk kez Beyaz Saray’da bir araya geldi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 Ocak’ta Trump destekçilerinin Kongre’yi işgal etmesinin yankıları sürerken bugün mevcut Başkan Donald Trump ile Başkan Yardımcısı Mike Pence ilk kez bir araya geldi. Amerikan basınının Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberde Oval Ofis’te görüşen Trump ve Pence’in baskını yapan kişilerin kendilerini temsil etmediklerini vurgudakları belirtildi.

Basına yazılı açıklama yapan bir Beyaz Saray yetkilisi, “Trump ve Pence iyi bir konuşma yaptı” ifadesini kullandı.

Trump ve Pence’in 20 Ocak’ta Başkanlık görevinin Joe Biden ve ekibine devredilmesini de ele aldığını belirten yetkili, “İkili, geçen hafta kanunları çiğneyen ve ABD Kongresini basan kişilerin, 75 milyon Amerikalı tarafından desteklenen ‘Önce Amerika’ politikasını yansıtmadığını bir kez daha vurguladı” ifadesine yer verdi.

NE OLMUŞTU?

Trump’ı destekleyen on binlerce gösterici 6 Ocak’ta Washington’daki Ulusal Park’ta toplanmış ve ABD Kongresine yürüdü. Polis barikatlarını aşan bir grup gösterici Kongreye girerken Kongre’ye ABD Ulusal Muhafız Birlikleri sevk edildi. Çıkan çatışmalarda biri polis 5 kişi hayatını kaybetti.

Olayların ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’e olayları azmettirdiği gerekçesi ile Trump’ı Anayasanın 25. Maddesi kapsamında görevden alması çağrısında bulundu.

Demokratlar bugün de Trump’a yönelik azil sürecinin başlatılması için karar tasarısı sundu.