Trump soruşturması Türkiye’ye uzandı

Yayın tarihi: 18 Aralık 2018 Salı 8:46 am - Güncelleme: 18 Aralık 2018 Salı 8:46 am

ABC Haber Merkezi/ Yılmaz Polat / Washington Temsilcisi

Virginia Eyaleti Doğu Bölgesine bağlı Alexandria Mahkemesi , soruşturma kapsamında  eski Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı işadamı Kamil Ekim Alptekin hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mahkemenin hazırladığı 21 sayfalık iddianamede, Başkan Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’la Türk hükümeti adına yaptığı öne sürülen illegal lobicilik faaliyeti yer alıyor.

İddianamede, Alptekin’le Flynn’in ortağı Bijan Refikyan (Bijan Kian) federal lobicilik yasalarını ihlal etmekle suçlanıyor.

İddianamede Alptekin, AKP hükümetine yakınlığıyla tanımlanıyor, Hollanda vatandaşı da olan Alptekin’in Hollanda merkezli şirketi ‘Inovo BV’ (company B olarak) belirtiliyor.

Alptekin’in Flynn’ın ‘Flynn Intel Group’ (company A) şirketine  federal yasaları ihlal ederek 3 taksitte 600 bin dolar bin dolar lobi parası aktarması da iddianamede geniş yer tutuyor. Flynn’ın şirketi bu ücret karşılığında Fethullah Gülen’i soruşturacak ve bir video hazırlayacaktı. İddianamede, Gülen adı  (Türk vatandaşı imam ‘ olarak geçiyor, Türk Hükümeti’nin Fethullah’ın 15 temmuz darbe girişimi bağlantısına ilişkin  suçlamalarına yer veriliyor.

Alptekin’le Refikyan arasındaki e-mail yazışmalarının yer aldığı iddianamede, Alptekin’in Türk bakanlarla ( isim verilmiyor ‘Turkish Minister 1’ ‘Turkish Minister 2’)  bağlantısı anlatılıyor, New York’ta Flynn ile yapılan toplantı kaydediliyor.

(Konuyla ilgili daha önce Amerikan Medyası’nda çıkan yazılarda bakanların Mevlüt Çavuşoğlu ve Berat Albayrak olduğu yazılmıştı.)

FBI’a daha önce verdiği ifadede yalan söylediği öne sürülen Alptekin’in Türkiye’de oturduğu bildiriliyor.

Flynn bir süre önce itirafçı olmuş Rusya soruşturmasını yürüten savcı Muellar’a henüz açıklanmayan bir çok ayrıntıyı anlatmıştı. Flynn’ın ne kadar ceza alacağı bugün belli olacak.