Tokatköy’e yıkım operasyonu! Kapıyı kırıp gözaltına aldılar

Yayın tarihi: 1 Eylül 2022 Perşembe 8:06 am - Güncelleme: 1 Eylül 2022 Perşembe 3:35 pm

Beykoz Tokatköy‘e gece yarısı çok sayıda polis gönderildi. Evinin yıkılmasını engellemek için direnen bir yurttaş kapısı koç başı ile kırılarak gözaltına alındı.

İstanbul’un Beykoz ilçesinin Tokatköy Mahallesi’ne gece yarısı çok sayıda polis gönderildi. AKP’li Beykoz Belediyesi’nin Tokatköy’de başlattığı kentsel dönüşüm devam ediyor. Evlerini boşaltmak istemeyen vatandaşlar için gece saatlerinde çok sayıda polis gönderildi. Mahalleyi ablukaya alan polisler, yolları da kapattı.

KOÇBAŞI İLE KAPILAR KIRILDI

Birgün’ün aktardığı bilgilerde çok sayıda vatandaşın evinin kapının koçbaşı kırıldığı görüldü.

Tokatköy halkından küfür ettiği iddia edilen polise tepki: Belediye başkanına küfür et!

KAPIYI KIRIP GÖZALTINA ALDILAR

Zorla ve hukuksuz şekilde yapılan tahliyeler sırasında kapısı polis tarafından zorla kırılan Burçin Tuncer isimli yurttaş, ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı. Polis olaylar sırasında Tuncer dahil 8 kişiyi gözaltına aldı.

Tokatköylülerin avukatı Nimet Çelen, kendisinin de darp edildiğini belirterek, gözaltına alındıktan sonra polis aracında fenalaşan müvekkilleri ile görüşmesine engel olunduğunu söyledi.

 

HALK ÇATILARA ÇIKTI

Evlerinin elinden alınmasına direnen yurttaşlar çatılara çıktı. Polisin müdahalesi devam ediyor. Polis, biber gazıyla halkı bölgeden uzaklaştırmak istiyor.

DİSK BASIN’TEN AÇIKLAMA

DİSK’e bağlı Basın-İş Sendikası sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan gazetecilerin engellenmesine ilişki yaptığı açıklamada, “Kolluğun güvenli bölge dediği şey halkın haber alma hakkına müdahaledir. Gazetecilerin bu hukuksuz gerekçelerle işini yapmasını engellemek artık kabul edilemez bir hal almıştır. Emniyet bu durumu sürdürdüğü her dakika suç işlemeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

AKP’li Beykoz Belediyesi de Tokatköy’de yaşananlara ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, bazı medya kuruluşlarının proje alanından gerçek dışı bilgilerle yayın yaptığı iddia edildi. Ayrıca açıklamada, mahalleye avukatlar ve gazeteciler de dahil kimsenin sokulmamasına rağmen “Mahalleye giriş çıkışların da serbest olduğu” öne sürüldü. Açıklamada, yurttaşların kapıları kırılarak zorla evlerinden çıkarılmasına ve gözaltına alınmasına ise değinilmedi.

Tokayköy’e gün boyu giriş-çıkışlara izin verilmemesine rağmen “Sadece kentsel dönüşüm alanında güvenlik amacıyla önlem alındı. Tokatköy Mahallesi’ne giriş-çıkışlar tamamen serbest” denilen açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

“Kentsel dönüşüm yapılacak arazi belediyeye ait. Proje sonunda hem evler yenilenecek hem de hak sahipleri tapularına kavuşacak. Proje maliyetinin yaklaşık yüzde 80’i devlet tarafından karşılanacak. Belediye kendine ait olan arazideki hakkından vazgeçerek milyarlarca TL’lik bir gelirden de vazgeçmiş olacak.

Hak sahipleriyle defalarca toplantılar yapıldı. Tüm süreç ortak akılla yürütüldü. Tokatköy’de bu projeye özel bir ofis açıldı. Proje alanındaki hak sahiplerinin büyük çoğunluğu muvafakat verdi. Muvafakat veren hak sahipleri aylar önce evlerini boşalttı ve projenin başlamasını bekliyor.”