TMMOB’un suçladığı Efeler Belediye Başkanı: Raporlar çıksın eksik varsa Akreditest ile sözleşmeyi feshederim

Yayın tarihi: 27 Ekim 2023 Cuma 4:14 pm - Güncelleme: 27 Ekim 2023 Cuma 6:40 pm

Özel Haber: Fırat Yeşilçınar

TMMOB ile asansör sözleşmesini yıllar önce tek taraflı iptal eden Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay TELE’e yaptığı açıklamada, “Eğer raporlarda eksik varsa Akreditest ile sözleşmeyi feshederim” dedi.

Aydın’da bulunan ve 2021 yılında hizmete açılan Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda önceki gün acı bir olay yaşandı. Uzun süredir asansör sorunu yaşanan yurtta dün Zeren Ertaş isimli öğrenci sıkışarak hayatını kaybetti. Arıza veren asansörde kalan 15 kişi de içeride kaldı. Yapılan çalışmalar sonrası öğrenciler kurtarıldı. Öğrenciler, facianın ardından yurt yönetimini protesto ederek asansörlerin uzun süredir sorun verdiğini söyledi.

Asansör faciasının ardından TELE1 dün hem denetim firmasını hem de bakım yapan firmanın adını yazdı. Denetimi yapan firma Akreditest, bakım ve onarımı yapan firma ise Irmak Asansör.

Akreditest dün TELE1’e yaptığı açıklamada denetimde sorun olmadığını iddia edip son denetimin ise Eylül ayında yapıldığını ve düşen asansöre mavi etiket verildiğini söyledi. Irmak Asansör ise TELE1’e yaptığı açıklamada bir sorumluluklarının olmadığını ileri sürdü.

KYK yurdundaki asansör firmaları sorumluluk almadı! Kusurlu asansör de devrede iddiası

İki firma da sorumluluk almadı fakat savcılık Irmak Asansör yöneticisi Mustafa Büyükyapıcı hakkında gözaltı kararı çıkardı. Büyükyapıcı bugün gözaltına alınarak mahekemeye çıkarıldı.

KYK yurdundaki faciada gözaltına alınan asansör yetkilisi adliyeye sevk edildi

Facianın ardından bir diğer tartışma ise Efeler Belediyesi ile ilgiliydi.

TMMOB’un yıllar önce yaptığı açıklamaya TELE1 ulaştı. Açıklamada, Efeler Belediyesi’nin tek taraflı sözleşmeyi feshettiğini duyuran TMMOB, internet üzerinden asansör kontrol elemanı arandığını açıkladı.

TMMOB asansör sözleşmesini fesheden Efeler Belediyesi’ni uyarmış!

Haberimizin ardından Efeler Belediyesi de dün bir açıklama gönderdi.

tele1.com.tr’den Fırat Yeşilçınar bugün Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’a ulaştı. TMMOB’un iddialarını sorduğumuz Atay da sorumluluk almadı. TMMOB’a suçlamalar yönelten Başkan Atay, neden sözleşme yaptıklarını şu sözlerle anlattı:

“Mühendisler Odası benden önceki dönemde 945 kontrol yapmış. 2018 2019 yılında 1012 kontrol yapmış. 2019 2020 arasında ise 1025 kontrol yapmış. Ben belediye başkanı olunca Makine Mühendisleri Odası başkanı ile görüştüm. 4 binden fazla asansör var dedim. Eğer denetimler artmazsa iptal ederim dedim. Onlar da yapamayınca ben sözleşmeyi iptal ettim. Sonrasında ise Akreditest ile anlaştık. Onlar da daha fazla denetim yaptılar.”

Atay sorduğumuz sorulara şu yanıtları verdi:

Öğrenciler asansörlerin bozuk olduğunu söyledi. Denetim yapılan asansöre mavi etiket verilmiş. Bu etiketin verildiği asansör arıza verir mi?

Mavi etiket az kusur demek. Ama her şey olabilir.

Öğrenciler arızalı olduğunu söylüyor?

Öyle bir şey demiyorlar. Savcılık bilirkişi raporu yaptırdı. Öyle bir şey yok.

Bilirkişi raporunda ne yer alıyor?

Bilmiyorum. Siz nereden biliyorsunuz?

Öğrencilerin ifadesi var. Öğrenciler arıza var diyor?

O zaman yurt yönetiminin Nazilli’deki firma ile (Irmak Asansör) le görüşmesi gerekiyor. Ben şirketin avukatı falan değilim.

Eksik denetleme var mı raporları gördünüz mü?

Hayır. Ben asansör konusunda çok hassasım.

Akredist firması ile çalışmaya devam ediyor musunuz?

Evet. Ama raporları bekliyoruz. Eksik varsa gereğini yaparım.