KYK yurdundaki asansör firmaları sorumluluk almadı! Kusurlu asansör de devrede iddiası

Yayın tarihi: 26 Ekim 2023 Perşembe 10:59 am - Güncelleme: 26 Ekim 2023 Perşembe 4:40 pm

Özel Haber: Fırat Yeşilçınar

Aydın’da, KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda arıza yapan asansörden çıkmaya çalışan bir öğrenci sıkışarak hayatını kaybetti. TELE1’in ulaştığı firmalar sorumluluk almayıp topu birbirine attı.

Aydın’da bulunan ve 2021 yılında hizmete açılan Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda dün gece acı bir olay yaşandı.

Uzun süredir asansör sorunu yaşanan yurtta dün Zeren Ertaş isimli öğrenci sıkışarak hayatını kaybetti. Arıza veren asansörde kalan 15 kişi de içeride kaldı. Yapılan çalışmalar sonrası öğrenciler kurtarıldı.

Öğrenciler, facianın ardından yurt yönetimini protesto ederek asansörlerin uzun süredir sorun verdiğini söyledi.

tele1.com.tr’den Fırat Yeşilçınar, hem asansör firmasına hem de bakım ve denetimini yapan firmalara ulaştı. Firmalar sorumluluk almayarak topu birbirine attı.

Kız ve erkek yurtlarının bakım ve onarımı Aydın’ın Nazilli ilçesinde faaliyet gösteren Irmak Asansör tarafından yapılıyor. Periyodik denetim ve muayenesi de Akreditest adlı bir firma tarafından gerçekleştiriliyor.

Akreditest firması Efeler Belediyesi ile anlaşmalı taşeron bir firma. TELE1’in ulaştığı firma yetkilileri yurtta bulunan asansörlerin denetimlerini kendilerinin yaptığını söyledi. Kız yurdundaki denetimleri de Eylül ayında yaptığını söyleyen firma yetkilileri sorunları raporladıklarını aktardı.

Akreditest firmasından edindiğimiz bilgilere göre, periyodik bakımlar yapıldıktan sonra eğer kusur bulunursa bakım onarım firmasına bildiriliyor ve onlar da gerekli çalışmayı yapıyor.

TELE1 ASANSÖR BAKIMINI YAPAN FİRMAYA ULAŞTI

Akreditest’ten sonra yurttaki asansörlerin bakım ve onarım işlerini yapan firma ise Irmak Asansör. Edindiğimiz bilgilere göre asıl sorumluluk bu firmada. TELE1 Irmak Asansör’e de ulaştı. 2022 yılındma Aydın’ın Nazilli ilçesinde kurulan firma, kız ve öğrenci yurtlarındaki asansörlerin bakım ve onarım işlerini yapıyor.

KYK yurdunda günlerdir şikayet edilen asansör düştü! 1 öğrenci öldü

SORULARA YANIT VERMEDİ

tele1.com.tr’den Egehan Erkün’ün ulaştığı Irmak Asansör firması ortağı Mustafa Büyükyapıcı ise sorumluluk almayarak denetimleri yaptıklarını iddia etti. Büyükyapıcı, asansörlere en son ne zaman bakım ve onarım gerçekleştirildiğini sorduğumuzda ise bilgi vermeyeceğini söyledi.

Büyükyapıcı, ihmal iddialarıyla ilgili ise “İhmal sizin görüşünüzdür. Gereken incelemeler yapıldı.” dedi.

Fakat hem öğrencilerin beyanı hem de özellikle erkek öğrenci yurdu asansörüne yapıştırılan denetim bilgilendirme kartında bir asansörün kusurlu olduğu görülüyor.

Öğrencilerin iddiasına göre bu asansör halen faaliyette.

Büyükyapıcı denetimlerin firmaları tarafından yapıldığını ve bir sorun olmadığını iddia etti. Olayın ardından yurda gittiğini söyleyen ve aradığımızda da yurtta olan Büyükyapıcı savcılığa henüz bir ifade vermediğini de söyledi.

ASANSÖRDE BULUNAN ETİKETLER NE İFADE EDİYOR?

Asansörlerde bulunan etiketlerde yeşil renk, herhangi bir kusur olmadığını ve asansörün güvenli olduğuna işaret ediyor. Mavi etiket, kullanıma dikkat edilmesi gerektiğini ve 12 / 48 ay içinde kusurların giderilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Sarı etiket, kullanımın tehlikeli olduğunu ve uygunsuzlukların 120 gün içinde giderilmesi gerektiğini belirtiyor. Kırmızı etiket ise kullanımın tehlikeli olduğunu ve sorunların 60 gün içinde giderilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Kusurlar belirtilen süre içinde düzeltilmezse asansör hizmetten men ediliyor.

CHP’Lİ BÜLBÜL’DEN SORU ÖNERGESİ

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, can kaybına yol açan faciayla ilgili Meclis’e soru önergesi verdi.

Bülbül, önergesinde şu sorulara yanıt talep etti:

1. Irmak Asansör Otom. Tar. Hay. San. Ve Tic. Ltd Şti’ye Işıklı KYK Yurdu’na ait asansör işi hangi tarihte verilmiştir?

2. Asansör işinin verildiği ihale şartları nelerdir? İhaleye katılan firmalar ayrı ayrı belirtilmek üzere teklif miktarları nedir?

3. İhaleyi kazanan şirketin teklif ettiği meblağ nedir?

4. Şirketin ihale şartlarını sağladığına ilişkin onay kim tarafından verilmiştir?

5. Şirket hangi tarihten itibaren KYK’ya bağlı yurtların işini almaktadır?

6. KYK yurtlarında bulunan asansörler hangi şirket tarafından denetlenmektedir? Hangi periyotlarda kontrol edilmekte, bakım ve onarım yapılmaktadır?

7. Işıklı KYK Yurdu’ndaki asansörle en son hangi tarihte denetlenmiştir? Denetim sonunda herhangi bir arıza tespit edilmiş midir?

8. Işıklı KYK Yurdu’nda bulunan asansörlerle ilgili kaç kez arıza şikayeti yapılmıştır? Yapılan şikayetler üzerine yapılan işlemler nelerdir? Arızanın giderilip giderilmediği denetlenmiş midir?

9. Konu ile ilgili başlatılan idari ve adli soruşturmaların sonucu nedir?

10. KYK yurt binası hangi şirket tarafından yapmıştır? İhale şartları nelerdir? İhaleye katılan firmalar ayrı ayrı belirtilmek üzere teklif miktarları nedir?

11. Bina teslim alındığında asansörlerin yapım ve çalışma bölgesinde yapım hatası tespit edilmiş midir? Edilmiş ise soruşturma açılmış mıdır?

CHP GENÇLİK KOLLARI’NDAN SUÇ DUYURUSU

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik de yaşanan olayla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Killik’in açıklaması şöyle:

“Güzelhisar KYK yurdundaki elim kaza hepimizi çok üzdü. Öğrenciler asansörlerin bozuk olduğuyla ilgili yurt yönetime başvuru yapmış, Bakanlığa ve KYK Genel müdürlüğüne sosyal medya üzerinden yazılar yazılmış. Göz göre göre gelen bu kazaya herhangi bir önlem almayan herkes bu cinayetin ortağıdır. Bir insanı gençliğinin baharında hayattan koparan yetkililer hesap vermelidir. İl Gençlik Kolları Başkanımız ve MYK üyelerimiz dün geceden beri yurdun olduğu alanda öğrencilerin yanındalar. Milletvekillerimiz ve diğer parti yöneticilerimiz de Aydın’daki süreci takip ediyorlar. Suç duyurumuzu hazırladık. Başta yurt müdürü, asansörlerin bakımını yapmakla mükellef şirket, KYK Genel Müdürlüğü ve bakanlık yöneticileri olmak üzere olayda kusuru bulunan herkesten şikayetçi olacağız. Bu üzücü olayın son olması için sorumlularının en ağır şekilde cezalandırılması gerekiyor. KYK Yurtlarını ölümlerin, mobbingin, zehirlenmelerin, hastalıkların yuvası haline getiren beceriksiz yapılanmanın son bulması gerekiyor.”