TL’den çevrilen altın mevduat için stopaj kararı

Yayın tarihi: 31 Aralık 2021 Cuma 10:32 am - Güncelleme: 31 Aralık 2021 Cuma 10:32 am

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle, altın mevduattan TL’ye çevrilen mevduatta stopaj oranı sıfır olarak belirlendi.

‘193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci Maddesinde Yer Alan Tevkifat Oranları Hakkında Karar’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre altın mevduattan TL’ye çevrilen mevduatta stopaj oranı sıfır olarak belirlendi.

Altın hesabındaki miktar satılarak TL mevduat hesabı açıldığında, faiz oranı TCMB’nin belirlediğinden düşük olamayacak. Eğer altın fiyatlarından oluşan fark faizden yüksek olursa bunu Merkez Bankası ödeyecek.

Merkez Bankası, altın hesaplarının Türk Lirası’na çevrilmesine destek vereceğini açıklamıştı.

STOPAJ NEDİR?

Bir vergi ödeme türü olan stopaj, en basit haliyle gelir ya da kazancın kaynağında kesilen vergi olarak ifade edilir. Vergi düzenlemeleri gereğince, gelir elde eden kişiler bazı gelirlerini beyan ederler ve bu beyanları üzerinden hesaplanan bir vergi öderler. Bazı durumlarda vergi daha beyan aşamasına gelmeden ödeme aşamasındayken kesinti yoluyla ödenir ve bu yolla vergi ödenmesi stopaj olarak adlandırılır.

Resmi bir tanımla ise şöyle ifade edilir: Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi bir kazanca ilişkin tutarın ilgiliye ödenmesi aşamasında, gelir henüz sahibinin eline geçmeden kesilen ve o kişi adına vergi dairesine yatırılan bir vergidir.

Kullanım olarak çok sık karşımıza çıktığı için “Stopaj yoluyla ödenen vergi ya da vergi stopajı nedir?” sorusuna da açıklık getirmek gerekir. Diyelim ki mesleki hizmeti karşılığında bağımsız çalışan birine ödeme yapacaksınız, ödeme sırasında, Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranda kesinti yapar ve bunu o kişi adına vergi dairesine siz yatırırsanız bu gelir vergisi stopajı olarak adlandırılır. Personele yapılan maaş ödemeleri, serbest meslek ödemeleri, gider pusulaları, kira ödemeleri ve kâr payları vergi stopajına tabidir.

Kur korumalı mevduatta ‘0 stopaj’ yürürlüğe girdi