Kur korumalı mevduatta ‘0 stopaj’ yürürlüğe girdi

Yayın tarihi: 25 Aralık 2021 Cumartesi 9:24 am - Güncelleme: 25 Aralık 2021 Cumartesi 9:24 am

Kur korumalı TL mevduat ve dövizden TL hesaba dönüşen mevduatın tamamında stopajın 0 olmasına yönelik karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi günü açıkladığı yeni sistemle hayata geçen, ‘Kur korumalı TL mevduat’ ve dövizden TL hesaba dönüşen mevduatın tamamında stopajın 0 olmasına yönelik karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Öte yandan Daha önce açılan ve yenilenen mevduatlardaki indirimli stopaj uygulaması ise 31 Mart 2022’ye kadar devam edecek.

Demirtaş’tan Ayhan Bilgen tepkisi: Cevap vermeyi gerekli görmüyorum

STOPAJ NEDİR?

Bir vergi ödeme türü olan stopaj, en basit haliyle gelir ya da kazancın kaynağında kesilen vergi olarak ifade edilir. Vergi düzenlemeleri gereğince, gelir elde eden kişiler bazı gelirlerini beyan ederler ve bu beyanları üzerinden hesaplanan bir vergi öderler. Bazı durumlarda vergi daha beyan aşamasına gelmeden ödeme aşamasındayken kesinti yoluyla ödenir ve bu yolla vergi ödenmesi stopaj olarak adlandırılır.

Resmi bir tanımla ise şöyle ifade edilir: Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi bir kazanca ilişkin tutarın ilgiliye ödenmesi aşamasında, gelir henüz sahibinin eline geçmeden kesilen ve o kişi adına vergi dairesine yatırılan bir vergidir.

Kullanım olarak çok sık karşımıza çıktığı için “Stopaj yoluyla ödenen vergi ya da vergi stopajı nedir?” sorusuna da açıklık getirmek gerekir. Diyelim ki mesleki hizmeti karşılığında bağımsız çalışan birine ödeme yapacaksınız, ödeme sırasında, Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranda kesinti yapar ve bunu o kişi adına vergi dairesine siz yatırırsanız bu gelir vergisi stopajı olarak adlandırılır. Personele yapılan maaş ödemeleri, serbest meslek ödemeleri, gider pusulaları, kira ödemeleri ve kâr payları vergi stopajına tabidir.

Kredilere döviz kısıtlaması!