TGC’den iktidarın sansür aygıtı RTÜK’e kınama! “Basın tarihine geçen kara bir lekedir”

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2023 Perşembe 4:39 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2023 Perşembe 4:39 pm

İktidarın sopası haline dönüşen RTÜK’ün, Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasının ardından TELE1’e verdiği 7 gün yayın durdurma ve yüzde 5’lik idari para cezasına tepki yağıyor. RTÜK’ü kınayan TGC, “TELE1’e verilen ceza basın tarihine geçen kara bir lekedir” dedi.

İktidarın sansür aygıtı Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın ifadelerinin bağlamından koparılmasıyla tutuklanmasının ardından TELE1’e 7 gün yayın durdurma ve yüzde 5 idari para cezası verdi.

RTÜK’ün verdiği hukuksuz cezaya tepki yağdı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, RTÜK’ün yayın durdurma ve para cezası vermesini kınayan bir açıklama yaptı.

Türkiye Yüzyılı! Trollerin hedef gösterdiği TELE1 7 gün karartılacak

TGC’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Tele1 Televizyonu’na toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ve terörü övmek iddialarıyla yedi gün ekran karartma, beş kez program durdurma ve yüzde 5 para cezası vererek gazetecilik mesleğine doğrudan müdahale etmeyi sürdürmüştür.

RTÜK bağımsız ve eleştirel medya kuruluşlarına ceza vererek yurttaşın bilgiye erişim hakkını engellemeye devam etmektedir. RTÜK’ün kararları ölçüsüz, orantısız ve Anayasa’ya aykırıdır. RTÜK aldığı kararlarla kamusal meseleleri tartışmaktan caydırmayı hedeflemektedir. Sansür ve oto sansürü yaygınlaştırmaktadır.

Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın düşünceleri nedeniyle tutuklanmasının ardından RTÜK’ün Tele 1 Televizyonu’na verdiği bu ağır cezalar, basın tarihine geçen kara bir lekedir.

RTÜK, kuruluş yasasına uygun olarak görev yapmalı, tüm medya kuruluşlarına eşit mesafede durmalıdır. Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı göstermelidir. Yurttaşın habere erişimine engel olmaktan vazgeçmelidir.”